full screen background image

Racheta SLS are nevoie de noi modificări

Racheta SLS (Space Launch System), racheta gigantică pe care NASA dorește să o lanseze pe Lună, va fi trimisă, din nou, într-un hangar de asamblare pentru a suporta mai multe modificări. Aceasta a avut un prim test ratat pe rampa sa de lansare din Florida, care a amânat până în vara acestui an debutul primei sale misiuni în spațiu, relatează AFP.

Noi probleme privind lansarea rachetei SLS

Inginerii de la agenția spațială, în ciuda mai multor tentative ce vizau finalizarea cu succes a acelui test, s-au confruntat cu o serie de probleme. Acestea i-au determinat să decidă retrimiterea rachetei într-un hangar de asamblare înainte de a încerca din nou o ultimă repetiție generală care precede lansarea propriu-zisă.

Printre problemele detectate la rachetă se numără: o valvă defectă care va trebui să fie înlocuită, precum și o scurgere de carburant, detectată în timpul ultimelor operațiuni de umplere cu hidrogen lichid a rezervorului atașat de treapta principală a rachetei. „Vehiculul în sine funcţionează foarte bine, însă operaţiunile sunt foarte complicate”, a explicat Tom Whitmeyer, coordonatorul departamentului de dezvoltare a sistemelor de explorare spaţială din cadrul NASA.

Racheta SLS

Racheta SLS

Testul de lansare a rachetei SLS

Testul consta într-o repetare a tuturor etapelor care preced lansarea rachetei SLS – de la umplerea rezervoarelor şi până la numărătoarea inversă, stopată chiar înainte de pornirea motoarelor. NASA nu a precizat pentru moment data la care va efectua un nou test, însă reparaţiile din hangarul de asamblare vor dura cel puţin câteva săptămâni, a declarat Charlie Blackwell-Thompson, directoarea departamentului de lansări spaţiale pentru programul Artemis.

Lansarea rachetei SLS, anunţată iniţial pentru sfârşitul anului 2021, a fost de mai multe ori amânată.

Vă recomandăm să citiți și:

Reuniune a Consiliului de Securitate după un test cu rachetă balistică efectuat de Iran

China testează un nou model de rachetă aer-aer

 

comments

comments