full screen background image

Lucrare de Ion Mândrescu, în fața Teatrului

În cadrul Programului “Paștele în Bucovina“, la inițiativa Muzeului Național al Bucovinei, o nouă sculptură realizată de maestrul ION MÂNDRESCU poate fi văzută în fața Teatrului “Matei Vișniec” Suceava.

Concepută recent, lucrarea face parte din seria “Murim spre a ne naște” și reprezintă ciclicitatea vieții.

Ion Mândrescu s-a născut în 1954 în satul Mihoveni, comuna Șcheia, Suceava.

A făcut şcoala primară la Mihoveni, Liceul de Artă „Ştefan Luchian” din Botoşani, după care şi-a continuat studiile la Institutul de Arte Plastice „Ion Grigorescu” din Bucureşti, profesor Geta Caragiu.

Tânăr absolvent, în urma unui concurs organizat de Primăria Capitalei, a obţinut o bursă pentru sculptură ce consta în oferirea un atelier pe o perioadă determinată la Muzeul Frederic și Cecilia Cuțescu Storck.

Deşi abordează toate materialele tradiţionale sculpturii, lemn, marmură, se consacră bronzului.

Din acea perioadă lucrează la seria „Om, Timp, Spaţiu”, o lucrare din această tematică putând fi regăsită actualmente în anticamera secretarului general al Consiliului Europei, făcând parte din colecţia de artă a instituţiei.

Ion Mândrescu este autorul bustului lui Mihai Eminescu, turnat în bronz în trei exemplare, un prim exemplar fiind la Caracas, Venezuela, oferit de către statul român, iar celelalte piese la Chişinău şi Mânăstirea Suceviţa (fiind donate de artist).

Expune în străinătate la Expoziţia Universală de la Sevilla (1991), iar în 1993, la Institutul Cultural Român din Paris, ceea ce îi va aduce timp de 10 ani un contract exclusiv cu o galerie pariziană.

Actualmente, Galeria Five Plus Art Gallery din Viena, Austria, prezintă cu titlu permanent lucrări din ciclul „Mensch, Zeit, Raum” semnate Ion Mândrescu.

Consecvent idealului său, Ion Mândrescu ştie să treacă prin osia lumii fiinţa macerată prin dinlăuntrul implacabil al singurătăţii bronzului, multiplicând la maximum suferinţa umană.

Omul-angrenaj în propriul său Timp îşi sfâşie la nesfârşit propria existenţă, în căutarea eliberării sale spirituale.

În acest an, el a primit titlul de Cetățean de Onoare al județului Suceava.

 

comments

comments