full screen background image

Cuvertura de pe terenul de sport

Săptămâna trecută, Curtea Constituţională a României a admis sesizarea Guvernului şi a stabilit că este neconstituţional proiectul de lege prin se permite folosirea gratuită a terenurilor de sport din curtea şcolii şi în afara orelor de program, adică în weekenduri și vacanțe școlare.

Am stat nițel să găsesc un răspuns pentru dorința de a ține sub lacăt terenurile și sălile de sport.

Și gândul m-a dus spre cuvertura aceea colorată pe care o așază unii pe frumusețea de canapea din sufragerie ca nu cumva să se murdărească sau strice, desi nimeni nu mai apucă să vadă vreodată cum arată de fapt canapeaua.

La cât de prost stăm cu practicarea sportului, la cât de mult a crescut numărul copiilor supraponderali, chiar ți-e greu să înțelegi grija aceasta excesivă pe care o au unii pentru ca nu cumva să se distrugă suprafața terenului de sport și altele ce țin de el…

Pe de altă parte, nu pot să nu remarc faptul că dacă cei mici sunt descurajați de lacătele ce atârnă pe uși sau porți, în cazul celor mai mari, care au fost mai demult elevi iar acum sunt salariați, lucrurile stau diferit.

Cei mici, pentru că încap în bănci primesc accesul gratuit doar în școală, cei mari, pentru că nu mai încap în bănci, primesc accesul pe terenurile de sport. Contra cost însă. Cost cât să acopere mai multe cuverturi de așternut pe terenul de sport.

Deci, s-ar putea ca grija asta mare pentru integritatea sălilor și terenurilor de sport să nu fie de fapt ca cea cu cuvertura ce protejează canapeaua.

Ci să fie despre teama de subțiere a pungii în care se pune bănuț lângă bănuț din închirierea spațiilor pentru practicarea sportului de cei cu dare de mână.

Aud însă că există localități în care prin hotărâre de consiliul local s-au dat jos lacătele și cred că nici pungile nu s-au subțiat prea mult…

Adică, pe alocuri se poate, uite lacătul nu e lacătul precum în jocurile copilăriei.

Pe semne că cei care se joacă așa n-au uitat că au fost copii și că pe terenul de sport au învățat să alerge și să bată mingea în vacanțe.

Ceilalți… cine știe… ori fi copii fără copilărie, care au încăput în bănci pe vremea când erau mici și pentru că n-au ieșit din ele pe terenul de sport prea des, au crescut cam marișori, atât de mărișori de nu mai pot ieși acum deloc din ele, deci nu are cum să le pese de cât de mult sport fac elevii după program…

prof. Mariana Adriana Nichitean

 

Citeşte şi:

https://vivafm.ro/2022/04/13/complicate-sunt-caile-invatamantului-romanesc/

comments

comments