full screen background image

Alegerile din Franța pot afecta România

După o campanie electorală marcată mai întâi de pandemia de coronavirus, apoi de războiul din Ucraina, primii duminică a avut loc primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din Franța.

Principalii favoriți au fost preşedintele în exercițiu Emmanuel Macron și populista de dreapta Marine Le Pen.

Emmanuel Macron a întrunit 28,5 la sută din voturi, iar Marine Le Pen 23,6 procente.

Pentru că niciunul nu a reuşit să obţină majoritatea absolută de voturi,  cei doi se vor confrunta din nou într-un al doilea tur de scrutin pe 24 aprilie.

Cei doi au mai dus o bătălie pentru Palatul Elysee și în 2017,  când Macron a câştigat în faţa Marinei Le Pen.

Cutremur la nivel mondial

Fostul premier Ludovic Orban a declarat duminică, în direct la România Tv, că nu consideră o “surpriză” apropierea lui Marine Le Pen de preşedintele francez Emmanuel Macron.

El a  avertizat că o victorie a candidatului de extremă-dreapta va avea efecte asupra lumii democratice.

 “O victorie a lui Marine Le Pen nu afectează doar Franţa. Poate să provoace un cutremur la nivel mondial. O Franţă care are o importanţă extrem de mare la nivelul UE, există pericolul să creeze un cutremur care ar putea afecta toată lumea democratică”, a declarat Ludovic Orban, în direct la România TV.

Potrivit publicației Le Monde,  susținătorii lui Macron se tem că o mare parte din electoratul lui Jean-Luc Mélenchon, cel clasat pe locul trei, se va abține peste două săptămâni, așa cum sugerează sondajele.  Sondajele au sugerat deja acest lucru.


Rata de participare la scrutinul de duminică a fost de 73.69%

Primul tur de scrutin a avut loc pe fondul celui mai pronunțat absenteism din ultimii 20 de ani – în jur de 26%, potrivit estimărilor.

Vă recomandăm să citiți și:

DACĂ COPIII SUNT DIN RAI, RĂZBOIUL DE UNDE E?
ELECTRIC CASTLE REVINE ÎN FORȚĂ : TWENTY ONE PILOTS, GORILLAZ ȘI DEFTONES PRINTRE INVITAȚI

comments

comments