full screen background image

Ziua Romilor. Provocări și reușite

Ziua internaţională a romilor este sărbătorită de comunitatea internaţională, anual, la 8 aprilie, în cinstea recunoaşterii culturii, istoriei şi drepturilor milioanelor de romi din toată lumea, dar şi pentru a atrage atenţia asupra provocărilor de discriminare cu care se confruntă comunităţile de romi din Europa şi de pretutindeni. Reporterii VIVA FM vă prezintă povești de succes din comunitățile rome din județele Suceava, Botoșani și Iași.

Problemele romilor, generate uneori de indiferența majorității populației

Caracterizați ocazional cu epitete nu tocmai favorabile, reprezentanții etniei romilor din Suceava afirmă că nu sunt nici mai buni, nici mai răi decât majoritatea populației.  Ei consideră că diferențierea oamenilor nu trebuie făcută pe criterii etnice, ci numai în funcție de calități, comportament și competență.

Doar așa romii vor putea scăpa de anatema aruncată de multe ori fără nicio logică, doar pentru a direcționa responsabilitatea în altă parte” spune Alina Stan, fost consultant pe problema romilor în cadrul Prefecturii Suceava.  Ea este de părere că mentalitățile s-au schimbat mult în ultimii ani, datorită inclusiv a proiectelor de deschidere către societate.

 

Absolventă a Universității Ștefan cel Mare Suceava și antreprenor în devenire, Tudorița Bazar consideră că imaginea potrivit căreia romii nu doresc să învețe și să muncească este greșită.  Ea spune că membrii acestei etnii doar resimt opoziția unei părți a populației în ceea ce-i privește, de multe ori această repulsie neavând cauze concrete.

Schimbarea trebuie să vină de jos în sus

Inspectorul pentru probleme educaționale ale romilor suceveni, Lucian Dumitriu, consideră că rezolvarea problemelor cu care se confruntă etnia depinde atât de implicarea propriilor membri, cât și de raporturile cu instituțiile cu atribuții în domeniu. El susține că schimbarea trebuie să vină de jos în sus, deoarece societatea românească oferă numeroase drepturi etniilor conlocuitoare.

 

Meritul pentru Învăţământ

Are o carieră de 20 de ani la catedră, timp în care a implementat zeci de proiecte şi programe pentru şcolarizarea și tinerilor şi copiilor de etnie romă, dar și pentru a-i convinge pe părinţii acestora să pună pe primul loc educaţia copiilor.

Militează pentru păstrarea tradiţiilor autentice în cadrul comunităţii rome, cu ajutorul păstrării şi transmiterii limbii materne, iar eforturile sale au fost răsplătite cu premii importante obţinute de elevii romi la olimpiadele şcolare naţionale şi internaţionale de limbă rromani.

Se numește Petronia Scripcaru și este inspector școlar pentru minoritatea romă la IȘJ Botoșani. Pentru activitatea sa a fost decorată de statul român cu „Meritul pentru Învăţământ” în gradul de cavaler.

 

Prejudecăți și stereotipuri

Și la Iași este marcată Ziua Internațională a Romilor, prin diferite spectacole maraton. Detalii despre program ne-a oferit Elena Motaș, reprezentantul romilor în Instituția Prefectului, consilier pe probleme de romi și președintele Asociației Romilor Ursari din Dagâța, Iași. Dincolo de provocările cu care se confruntă comunitatea romilor din Iași, Elena Motaș a subliniat, în cadrul unui scurt interviu pentru VIVA FM, că e important de vorbit și despre reușitele acestei comunități.

Interviul poate fi ascultat aici:

 

La nivel european, noul plan strategic de acţiune al Consiliului Europei pentru incluziunea romilor şi călătorilor (2020-2025) şi viitoarea strategie a UE pentru romi după 2020 vizează promovarea şi protejarea drepturilor romilor şi călătorilor în Europa, precum şi combaterea anti-ţiganismului şi a discriminării, şi încurajarea incluziunii sociale.

Iniţiativa privind marcarea Zilei Internaţionale a Romilor a apărut în 1971, cu prilejul primului Congres internaţional al romilor de pretutindeni, care a avut loc la Londra. În statele din Europa de Est, inclusiv România, data de 8 aprilie a fost marcată începând cu anul 1990.

Vă recomandăm să citiți și:

Servicii medicale la domiciliu, vis și realitate

5 motive pentru a petrece Paştele în Bucovina

comments

comments