full screen background image
Botoșănenii

Servicii medicale la domiciliu, vis și realitate

Mai bine de 300 de localități din România nu au medic de familie, pacienții având puține variante. Dacă nu au bani să ajungă într-un oraș sau locuiesc prea departe de acesta, singura lor salvare este ambulanța, care, de cele mai multe ori, ajunge greu. Astfel, de servicii medicale la domiciliu nici nu poate fi vorba în multe dintre județele din zona de Nord-Est a României.

O cincime dintre medicii de familie suceveni ar trebui să stea acasă, cu pensie

Activitatea medicilor de familie din județul Suceava se izbește nu numai de problemele tehnice generate de cheltuielile mari cu cabinetele și de lipsa unor dotări adecvate, ci și de trecerea timpului. Mai exact, peste 20% dintre medicii de familie au vârstă de pensionare, dar nu au făcut încă acest pas pentru că sunt conștienți că nu sunt alți medici care să preia pacienții, iar mii de localnici riscă să rămână fără asistență medicală.

Populația din mediul rural e tot mai îmbătrânită, de la un an la altul, iar în multe cazuri, când apar problemele de sănătate, oamenii nu au la cine să apeleze. Numărul comunelor fără medic de familie e în creștere în județul Suceava. În aceste condiții, sătenii care se confruntă cu probleme de sănătate fie sună la Ambulanță, fie pleacă la zeci de kilometri distanță, spre cel mai apropiat spital.

9 localități fără medici de familie

Datele centralizate de Casa de Asigurări de Sănătate Suceava arată că 9 localități – Crucea, Cârlibaba, Coșna, Bălcăuți, Brodina, Sucevița, Stroiești, Poieni Solca și Satu Mare – se confruntă cu această lipsă. În schimb, la Iacobeni și Solca există un excedent de medici de familie, raportat la populația existentă.

Directorul Casei de Asigurări de Sănătate Suceava, Cristi Bleorțu, susține că situația este extrem de dificilă, atâta timp cât nu există asistență medicală în localitatea de rezidență.

 

O altă viziune este împărtășită de secretarul Colegiului Medicilor Suceava, Irina Badrajan, care atrage atenția că activitatea este grav afectată de lipsa unei coordonări din partea autorităților centrale, dar și din cauza neatractivității acestei specializări.

 

La nivelul județului Suceava, 273 medici de familie sunt în contract-cadru cu Casa de Asigurări de Sănătate, numărul acestora fiind în scădere de la an la an.

Demersul pe care trebuie să-l facă bolnavii

Cinci comune din judeţul Iaşi, care adună un număr de 20 de sate, nu au niciun medic de familie. Astfel, de sănătatea populaţiei din aceste zone se ocupă medici de familie din alte comune, ceea ce presupune o distanţă mai mare pe care trebuie să o parcurgă pacienţii, dar şi timp mai mult de aşteptare.

În comuna ieșeană Costești, cu 1.700 de locuitori, oamenii și-au pierdut speranța că va mai veni vreun medic de familie la ei în localitate. Ultimul și-a găsit acum 9 ani un post mai bun la oraș. Singura soluție care le-a rămas localnicilor este să meargă 10 kilometri până la Târgu Frumos, prima localitate cu medic de familie.

Tamara Liteanu, inspector primăria Costești:

 

Potrivit ultimelor informaţii făcute publice de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, numărul comunelor din Iaşi care nu au medici de familie este în creştere de la un an la altul. În 2017, în judeţul Iaşi existau doar două comune fără medic, şi anume Ion Neculce şi Costeşti, din anul 2018 s-a mai adăugat o comună, fiind vorba despre Cucuteni. Anul trecut, în rândul comunelor fără asistenţă medicală primară s-au mai adăugat şi comunele Răchiteni şi Şcheia.

Mai multe servicii medicale la domiciliu, mai multe semne de întrebare

Începând cu data de 1 aprilie, românii vor beneficia de servicii medicale extinse, în baza unor modificări legislative asupra contractului-cadru prin care se acordă populaţiei asistenţă medicală.

Potrivit HG nr. 422/2022, din această lună medicii de familie pot diagnostica și trata anumite boli și la domiciliul pacienților, nu doar la cabinet, așa cum se întâmplă acum.

În pachetul de bază de asistență medicală primară au fost introduse, între altele, și servicii diagnostice și terapeutice care se vor putea acorda de către medicii de familie doar asiguraţilor de pe lista proprie. Alina Musteață, directorul Casei De Asigurări de Sănătate Botoșani explică:

Consultații la domiciliu se efectuau și până acum, în limita a 42 de consultații pe lunâ, per medic. Numai că acest act normativ va fi greu de aplicat ad literam, mai ales în mediul rural, în comune fără medici de familie, din mai multe motive, spune medicul de familie Paul Șerban:

 

Timpul alocat pacienților

Medicii de familie spun că un număr mai mare de consultații la domiciliu va afecta timpul alocat pacienților care se prezintă la cabinet.

Președintele Colegiului Medicilor Botoșani, dr. Didi Moșneguțu:

Medicii spun că noile măsuri îi vor afecta destul de mult din punct de vedere financiar .

Actul normativ a fost publicat pe 31 martie în Monitorul Oficial, cu aplicare de la 1 aprilie. La nivel național, Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie a prezentat o statistică îngrijorătoare: peste jumătate dintre localitățile din România nu au niciun medic de familie sau au medici insuficienți, raportat la populația existentă.

Vă recomandăm să citiți și:

AUDIO | Mii de locuitori din județul Botoșani nu au medic de familie

Sezonul ciupercilor de pădure. Avertismentul medicilor: „Una singură poate ucide o întreagă familie”

 

comments

comments