full screen background image

Doza de educaţie: Cu știință la drum

DDE (Doza de educaţie) – Vară fiind, e sezonul călătoriilor. Al bagajelor făcute, refăcute și apoi desfăcute. M-am întâlnit deunăzi cu o prietenă iubitoare de călătorii de vacanță, agitată în febra ultimelor cumpărături pentru finalizarea bagajelor. Mi-a povestit pe nerăsuflate despre traseul întocmit din timp, multele locații pe care le va vizita până la destinația finală și despre cât de încântătoare va fi aceasta din urmă.

M-am despărțit de ea fără a reține amănunte, ci doar marcată de mulțimea detaliilor și convingerea ei că știe exact cum va fi.

N-am fost niciodată fanul făcutului de bagaje, trasee și planuri amănunțite. Poate și pentru că am în preajmă-mi o persoană maestră la făcutul lor. Dacă mă gândesc mai bine e un noroc și acesta, pentru că-mi lasă mie libertatea de a visa mai mult la drumul ce urmează a fi parcurs, decât la destinație.

Vom vorbi însă astăzi prea puțin despre călătorii exotice de vacanță și mai mult despre călătoriile pe care le facem fiecare, mai mult sau mai puțin conștient, pentru a ști. Pentru că fiecare dintre noi suntem dornici să știm. Dornici de certitudini. Să știm câți kilometri avem de parcurs până la destinația de vacanță, care sunt orașele noi pe care le vom întâlni în drum, să știm cât confort ne oferă acele destinații, să știm cât trebuie să investim pentru ca vacanța noastră să fie una demnă de reamintire și peste ani.

Iar apoi, cu credința că avem toate răspunsurile pregătite, pornim la drum bifând pe planul întocmit la începutul călătoriei, toate cele ce ne-au ieșit așa cum le-am planificat de la început. Cu certitudinea că așa vom ști la final că am știut de la început ceea ce trebuia să știm.

Dar oare așa o fi? Certitudinile sunt cele ce fac dintr-o vacanță o călătorie de neuitat? Cele planificate și bifate ulterior sunt secretul succesului? Sau poate situațiile neprevăzute, care te pun să cauți soluții inedite, care te pun să călătorești și pe drumuri lăturalnice nu doar pe autostradă, sunt cele care te ajută să cunoști și să te bucuri ulterior mai mult?

Când vine vorba de vacanțe exotice s-ar putea ca prietena mea cu temele făcute din timp la punct și virgulă să aibă mai multă dreptate decât mine. S-ar putea… nu știu. Așa cum nu am certitudini în multe privințe și mai ales în privința faptului că le voi ști cândva pe toate atunci când voi porni pe un drum.

prof. Maria Adriana Nichitean

 

 

Citeşte şi: https://vivafm.ro/2022/07/12/dde-greu-cu-adolescentii-greu-si-cu-adultii/

comments

comments