full screen background image

AUDIO “Idei și Oameni” cu Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu

Cultura este o zestre a poporului român, iar rolul ministerului este ca ea să ajungă în conştiinţa fiecărui cetăţean, afirmă ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu.

Ministrul mai declară că îşi doreşte să încurajeze fenomenul cultural, motiv pentru care va merge pe „politica porţilor deschise”, atât timp cât se va afla în fruntea Ministerului Culturii. Ministrul face referire şi la reluarea procedurii înscrierii Roşiei Montane în patrimoniul UNESCO, precum şi la elaborarea unui planul concret privind restaurarea şi reabilitarea patrimoniului cultural din zonă.

Iulia Sîrghi-Covalciuc: Sunt disponibile fonduri europene pentru Ministerul Culturii?
„Există 2 instituții prin care se pot obține finanțări: statul român finanțează obiectivele de patrimoniu și diferitele șantiere de restaurare prin Programul Național de Restaurare desfășurat de către Institutul Național al Patrimoniului, institut aflat în subordinea Ministerului Culturii, iar Unitatea de Management obține doar fonduri din fonduri externe”, a menționat ministrul.

Iulia Sîrghi-Covalciuc: Ce se întâmplă cu celebra sculptură Cumințenia Pământului?
„Ea este la proprietari în acest moment, ideea era dacă ajunge sau nu în proprietatea statului român. Sunt 2 variante, ori luăm o decizie la nivel guvernamental și statul cu bani de la buget cumpără efectiv Cumințenia Pământului și intră în patrimoniul statului și vă spun sincer că premierul Ludovic Orban nu este în dezacord cu o astfel de idee, sigur, nu e momentul acum, dar părerea mea este că începând cu ianuarie 2021 se poate aborda subiectul. Mai este o variantă dacă dorim să nu implicăm din punct de vedere financiar statul român, dar totuși să rămână spre beneficiul poporului român această operă există o variantă, proprietarii nu pot înstrăina opera nimănui fără a primi acordul statului român. Eu am avut o întâlnire cu 2 oameni din zona privată, solizi din punct de vedere financiar, care și-au expimat interesul de a achiziționa Cumințenia Pământului și au vrut să știe condițiile”, a declarat ministrul Culturii.

Ascultați interviul integral, mai jos:

 

comments

comments