full screen background image

Editorial – Întrebări și răspunsuri pentru… un final fericit de pandemie

“Trădătorii devin oameni mari și respectați, bârfitorii de cafenele- literatori, ignoranții și proștii- administratori ai statului român.” – Mihai Eminescu

Ultima parte

Astăzi, 18 mai 2020, intrăm în prima săptămână de după starea de urgență. Este prima săptămână de “libertate condiționată”, într-un stat liber, democrat și membru al Uniunii Europene. Este prima săptămână în care românul are “liber la mers” la plimbare, la mers la stilist (tot un fel de frizer), la mers la dentist și la ieșit din casă, în propriul târg, fără declarație pe proprie răspundere.

În rest, s-a schimbat ceva??? Nimic!!! La guvernare sunt tot ai noștri, drumurile tot alea le avem, economia tot aia e, buzunarele s-au cam golit, iar românii continuă să plece la cules de sparanghel, căpșuni, ceapă, ridichi și alte bunătățuri occidentale.

Și totuși… ceva s-a schimbat. Suceava a ieșit din izolare, din zona roșie în care era poziționată și din “mizeria inumană” în care a fost băgată de către aleșii noștri, ai bucovinenilor de bine.

Acum, după ce s-au spus și s-au scris mii de cuvinte despre vinovații dezastrului de la Suceava, despre cei care au fost schimbați, și-au dat demisia, ori încă refuză (!!??!!) să facă această mișcare, un lucru este sigur: în Bucovina, “curge încă lapte și miere”… Săraca vacă, stearpă, încă lapte dă, iar albina beteagă, încă caută flori pe dealurile golite de podoaba lor (pădurea) seculară, unde acum, nici fluturii nu mai zboară.

Stau, mă mir și mă întreb: Oare o să intrăm vreodată în normalitate !!??!! Greu de spus… atâta timp cât politica se amestecă cu interesele financiare și personale ale unora, atâta timp cât de politică se ocupă tot felul de sezonieri- amatori, lucrurile nu vor merge bine în Suceava, în Bucovina, dar nici în țara românească.

Astăzi, o să încerc să răspund la ultimele cincisprezece întrebări legate de pandemia de Covid-19.

Deci:

16. Cum au reacționat „marile puteri” mondiale în fața acestei pandemii?
R.: Prost, sau mai bine spus, cum s-a priceput fiecare…Unii plini de încredere și moderație, în comparație cu alții mai euforici, plini de ifose și cu aceeași aroganță de dinainte de pandemie.

17. Măsurile luate de către Guvernul României au fost eficiente?
R.: Da, dar trebuiau luate mai din timp. Ca primă urgență, granițele țării trebuiau închise mai din timp; mai urmau și altele…

18. Sistemul nostru (din România) de sănătate, era pregătit să prevină pandemia de Covid 19?
R.: Nu !!! Nu avea cum să fie pregătit: lipsa infrastructurii medicale, personalului medical calificat, etc.

19. Ce se poate face, în viitor, în România, pentru sănătatea națiunii?
R.: Multe… Să se construiască spitale publice, să se sporească baza umană de specialiști în domeniul sănătății publice și, dacă tot este membru al Uniunii Europene, România trebuie să lupte pentru a obține fonduri, cât mai mari, destinate sănătății publice.

20. Este necesară o vaccinare la nivel național și, poate, mondial?
R.: Personal nu cred, nu prea sunt adeptul vaccinării în masă.

21. Comunitatea europeană este pregătită pentru a face față dezastrului economic în care ne-a adus pandemia de Covid 19?
R.: Cred că da. Parlamentarii pe care îi avem la U.E. trebuie să lupte pentru interesele economice, foarte mari, ale României.

22. Guvernul României este pregătit să accepte criza economică?
R.: Vrea sau nu, trebuie să o accepte și să ofere soluții, decente pentru a trece de ea.

23. Ce măsuri economice, urgente, trebuie să ia Guvernul României pentru a stabiliza economia?
R.: Creștere economică bazată pe dezvoltarea infrastructurii rutiere, feroviare, navale-fluviale și aviatice românești. Investiții majore în agricultură și sistemul național de irigații, investiții în domeniul energetic convențional și „verde”. Sunt necesare investiții majore în cercetare, practic în toate domeniile de activitate. Viitorul economic al țării trebuie regândit, pe termen lung, 10, 20 și 30 de ani.

24. Sunt necesare împrumuturi bancare pentru a susține economia națională?
R.: Ne place sau nu, trebuie să le facem. Dar, atenție la dobândă, termen și, să fim bine înțeleși, la partenerul de afaceri (în cazul nostru – banca sau creditorul financiar).

25. Este o urgență națională creșterea salariilor și a pensiilor?
R. : Da și nu… Trebuie foarte bine analizat acest aspect economic-financiar.

26. Când se elimină, din România, „pensiile speciale”?
R.: Trebuiau eliminate de mult… Dar, niciodată nu este prea târziu.

27. La nivel național ar fi necesară o congelare a creșterii salariale?
R.: Cred că la nivel bugetar ar trebui aplicată o reducere de 10% până la 15%.

28. Reducerea aparatului bugetar ar duce la o mai bună gestionare a economiei românești?
R.: Sigur că da! Trebuie făcută urgent.

29. Noi, românii, am tratat, tratăm și o să tratăm cu seriozitate și responsabilitate această pandemie de Covid 19?
R.: Încă mai avem multe de învățat.

30. Ce ne va rezerva umanitatea după pandemia de Covid 19?
R.: O schimbare. Cred și sper că va fi în mai bine, pentru noi toți.

Cititorule!

Astăzi am terminat acest editorial (în patru părți) pe care l-am dedicat crizei cu care ne confruntăm în aceste momente.
Dar, nu uita: se apropie alegerile locale, parlamentare, criza economica este deja în casa noastră iar politica locală și națională își continuă „mersul de voie”.

Deci, urmează alte și alte materiale care, sper să fie la fel ca până acum, clare, obiective și, spun eu, care să trateze cele mai calde subiecte locale, dar și de interes național.

Până săptămâna viitoare, vă spun: să auzim numai de bine!

Cornel Bumbu

comments

comments