full screen background image

Cam de pe vremea lui Ștefan

Gata! Am ieșit cu toții din carantină. Nesperat pentru suceveni aș zice. De ce nesperat? Pentru că s-au obișnuit deja să fie “calul de bătaie” al politicienilor, exemplu de “așa nu!” al ministrului Sănătății, subiect de știri de senzație.

Ce s-ar fi făcut cu toții, dacă nu aveau un astfel de cal de bătaie? Ar fi fost greu să carantineze toate orașele, să militarizeze toate spitalele în care situația era exact la fel ca la Suceava. Au ales însă primul oraș care le-a ieșit în cale și acesta a fost spre nenorocul sucevenilor, orașul de frunte al blândei Bucovine. Drept pentru care ne-am izolat cu toții disciplinați, am respectat regulile impuse, ne-am traumatizat nițel și ne-am tratat la domiciliu de toate bolile, numai să nu ajungem la spitalul județean.

Vreo câțiva mai războinici au catalogat cele întâmplate ca pe o răzbunare la adresa Sucevei. Ca pe un complot guvernamental, ca pe o plată de polițe celui despre care circulau zvonuri înainte de pandemie că ar fi vrut fotoliul ministerial al Sănătății.

Sincer, nu dau prea multă crezare scenariilor de genul acesta. Cred mai degrabă că a fost pură comoditate și dezamăgitor neprofesionalism.

Păi, vă dați seama cât de greu ar fi fost să-și împrăștie celebrul post de televiziune reporterii în toate spitalele care nu au avut fluxuri epidemiologice? Cât de greu le-ar fi fost guvernanților să stăvilească nemulțumirea aprigilor olteni sau pretențioșilor bucureșteni? Așa că i-au preferat pe blânzii bucovineni, disciplinați de pe vremea lui Ștefan și care sunt căliți deja când vine vorba de glume nesărate făcute de parte dintre conaționali.

Dar, până la urmă, tot ne-am ales cu ceva, vorba glumeților de pe rețelele de socializare. Cu Metrou. Dacă vreun turist își va dori să viziteze, când totul se va fi liniștitit, dulcea Bucovină, interesat și de transportul în comun, va afla la o căutare simplă a știrilor din zona noastră că avem și Metrou. Pe ecran. Dar ce contează?! Imaginile acestea cu Metroul sucevean sunt cea mai mică problemă din șirul “Mințim poporul cu televizorul”. Nu cea mai nevinovată, dar cea mai mică!

Cam atât despre Suceava, calul de bătaie al pandemiei de pe plaiurile mioritice. Mă întreb cât de des vom mai fi în centrul atenției pe viitor, la știri, în ședințe de guvern, cât de mult se va investi în viitorul “celei mai afectate regiuni din România în aceasta perioadă”. Retoric, bineînțeles.

Căci nimeni nu și-a mai pus speranța în profesionalismul autorităților… cam de pe vremea lui Ștefan.

 

comments

comments