full screen background image

Sunt Adriana Boată și vă prescriu astăzi pastila de inovație Covid-19 RaportuldeGarda.ro. V-am spus în episoadele anterioare că informația genetică a noului coronavirus a fost descifrată într-un timp record, de numai o lună de la apariția primului caz. Pe 10 ianuarie, oamenii de știință publicau autopsia SARS-CoV-2, dar ce se știe mai puțin este că, pe 9 ianuarie, un cercetător german, Olfert Landt, propunea deja primele teste diagnostice.

Totul a început în prima săptămână din ianuarie. Am aflat că ceva se întâmpla în Wuhan, China. Atunci erau primele 42 de cazuri, nu erau cazuri noi. Mă așteptam să fie doar izolați pacienții și acesta să fie finalul. Știam că acele cazuri erau legate de un coronavirus și ne gândeam la ceva posibil legat de un virus SARS, pe baza experienței de acum 17 ani. Cei de la Charite au început să caute secvențe, ceva ce s-a putut conserva din virusuri SARS provenite de la lilieci și apoi a trebui să așteptăm până s-a publicat secvența, săptămâna 10-12 ianuarie. După ce am avut genomul, am identificat secvențele specifice virusului și am generat un test PCR. (citat Olfert despre cum s-a gândit că ar putea fi un coronavirus și cum a făcut primele teste – dai 5 secunde în eng, apoi traducerea ta peste el, cu el în fundal).

Așa a început totul, într-o perioadă în care puțini ne-am fi gândit că vom avea de-a face chiar cu o pandemie. Testarea este cheia controlului covid-19, după cum o spune chiar directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății. Insert audio cu Test, test, test. Testați, testați, testați. Dar nu este întotdeauna simplu. Pe plan mondial, există două modele de succes în privința controlului bolii printr-o testare extinsă: Coreea de Sud și Germania. Dar și o țară, Statele Unite ale Americii, care a reușit să recupereze, deși testarea a început prea târziu din cauza unor impedimente de ordin birocratic și contaminării primului laborator care a început lucrul pentru dezvoltarea testului diagnostic. “Coreea de Sud a mizat pe puternicele companii de biotehnologie locale, care au acoperit nevoia pieței interne, dar au și exportat mult, inclusiv în România. Germania a mizat pe centrele de cercetare din universități și mediul academic, care și-au dezvoltat propriile teste și care acoperă două treimi din necesar. Kitul de testare este important, dar la fel de importante sunt aparatele de testare de tip real time PCR și personalul medical educat și suficient numeric”.L-ați ascultat pe domnul doctor Marius Geantă, președinte al Centrului pentru Inovație în Medicină, care în ultimii ani a derulat o serie de acțiuni și a avut poziții publice legate de testarea pentru unele tipuri de cancer, pentru sindromul hemolitic uremic sau pentru hepatita C. “Tehnica prin care se testează noul coronavirus nu reprezintă o noutate, în sine. Real time PCR se folosește de aproape 3 decenii, pe plan mondial și în România. Pandemia a adus însă nevoia de a avea acces imediat la teste și de a le efectua pe scară largă și în timp real. De aceea, numărul de teste efectuate, raportat la un milion de locuitori, diferă mult de la o țară la alta”.

Explicațiile îi aparțin doamnei doctor Bianca Cucoș, medic rezident genetică medicală, care a discutat cu Olfert Landt. Dar iată ce ne spune acesta și despre limitările testărilor actuale. Vor fi mai multe cazuri, vor fi mai multe testări. Acum testările sunt pe ideea – merg la medic, proba ajunge la laborator, e gata în 2-3 ore dar e raportat ziua următoare. În cazul acesta, știi ce a fost ieri. Dacă faci testul în dimineața dinainte de a merge la serviciu asta ar ajuta. Probabil persoana nu a răspândit virusul, nu e detectabil, nu ar afecta pe alții. Dar acum modul în care se
realizează testarea nu permite o procedură care să permită întoarcerea persoanelor la lucru. (insert audio Olfert Landt cu citatul care spune că testele actuale nu ne ajută prea mult din perspectiva relaxării măsurilor)
Testele despre care am vorbit până acum presupun detecția virusului, prin analiza materialului genetic.

Dar mai există o categorie de teste care se adresează evidențierii răspunsului imun pe care îl are organismul uman când se întâlnește cu sars-cov-2. Aceste teste pun în evidență anticorpii împotriva virusului, dar la acest moment, cel puțin, sensibilitatea și specificitatea testelor care se folosesc nu asigură o garanție suficientă, în vederea folosirii pe scară largă, în scopul depistării persoanelor care au fost infectate.

Aceasta este diferența între prima categorie de teste, care pun în evidență prezența virusului și sunt folosite pentru diagnosticul pozitiv al infecției, și a doua categorie, care pune în evidență anticorpii împotriva sars-cov-2 și arată dacă o persoană a trecut sau nu prin boală. Testele de evidențiere a anticorpilor sunt foarte importante din perspectiva evaluării întinderii infecției la nivelul populației generale. Știind acest lucru, te poți gândi la relaxarea măsurilor, cu toate că sunt câteva întrebări la care încă nu avem un răspuns: asigură protecție anticorpii față de infecții viitoare? care este titrul, cantitatea necesară, pentru a asigura protecția? ce durată ar putea avea protecția asigurată de acești anticorpi?

Nimeni nu deține acum răspunsul la aceste întrebări, esențiale pentru definirea scenariilor de evoluție a pandemiei Covid-19. Dar viteza cu care au loc cercetările ne dau motive să credem că vom găsi argumentele științifice pentru a ieși din casă în siguranță.

comments

comments