full screen background image

“Faţă în faţă” cu Bogdan Loghin

Miercuri, 19 februarie, Marius Cocoş a fost alături de voi, laVIVA FM Rădăuţi, cu emisiunea “Faţă în faţă”.

Invitatul ediţiei a fost Bogdan Loghin.

MC: Vă aduc aminte că, timp de 8 luni de zile, Bogdan Loghin a fost viceprimar cu atribuţiuni de primar. Până în momentul când a fost exclus din PSD, a rămas viceprimar, cu o cotă destul de mare de încredere, conform studiilor efectuate în această perioadă. Este şi potenţial candidat, dar nu este numic „bătut în cuie”, al PNL pentru funcţia de primar al municipiului Rădăuţi. În primul rând, aş vrea să ştiu care ste starea dvs, de spirit în momentul de faţă, ţinând cont că ar trebuie ca, cel târziu la 1 martie, PNL să-şi anunţe candidaţii pentru alegerile locale din acest an. Ştiu că aţi fost primit cu braţele deschise în sânul echipei liberale, care v-a susţinut în timpul unor momente mai delicate.
BL: Da, şi le mulţumesc şi pe această cale. Cert este că, de la o zi la alta, echipa se conturează tot mai bine, există multe discuţii refeitor la marea echipă care ar putea schimba ceva în Rădăuţi. Este o echupă matură, chiar dacă este formată din foarte mulţi tineri. Ei au înţeles, poate mai bine ca alţii, vechi în politică, faptul că a fi într-o echipă nu înseamnă neapărat a te afla în prim-plan. Şi ştiu că persoanele care nu sunt, pe moment, în prim-plan nu trebuie uitate într-un con de umbră, trebuie expuse pentru ca lumea să ştie adevărata faţă a echipei. Eu zic că împreună vom obţine un rezultat bun. Mi-aş dori să fie foarte bun, dar trebuie să avem în vedere că, pe scena politică vor fi foarte mulţi candiaţi „de dreapta”.
De aceea trag un semnal de alarmă ca rădăuâenii, dacă îşi doresc cu adevărat schimbarea, să se gândescă la faptul că voturile se vor împărţi foarte mult. Şi un vor cate nu este dat pentru PNL, care cred eu că are prima şansă, este de fapt un vot de încredere pentru actualul primar şi pentru „partea stângă”.

MC: Nu de mult, preşedintele PSD Suceava, Ioan Stan, a anunţat candidatura domnului Nistor Tătar pentru Primăria Rădăuţi. Pe noi ne interesează să fie o administraţie bună pentru cetăţeni şi actorii principali în cadrul acestor administraţii locale sunt primarii. Sigur, şi viceprimarii şi membrii Consiliului Local. Tocmai de accea, noi încercăm să aducem în prim-plan nevoile comunităţii. Şi e foarte important să ştim ce-şi propun oamenii care vor conduce oraşul în următorul ciclu electoral, în următorii 4 ani. Problemele şi provocările comunităţii sunt, în Rădăuţi, poate mai mari decât în mule alte locuri. Din păcare, Rădăuţiul a fost, o perioadă, un etalon pentru cum nu trebuie să se întâmple unele lucruri. V-am cunsoscut când aţi venit de pe lista de supleanţi, într-un Consiliu Local dizolvat, într-o perioadă în care Rădăuţiul nu funcţiona şi nu prea erau perspective că ar putea fi prea repede în regulă. Aţi demosntrat că şi pe listele de supleanţi putem găsi oameni care pot să gestioneze bine lucrurile…
BL: Şi atunci am avut lângă mine o echipă şi, cu ajutorul lui Dumnezeu, am depăşit acea perioadă grea. Poate am făcut şi greşeli, dar timpul a dovedit că ceea ce am făcut a contribuit la dezvoltarea efectivă a oraşului.
Nu vreau să-mi atribui prea multe merite, dar cred că am avut curaj şi dorinţă, pentru că, atunci, 90% dintre apropiaţi m-au sfătuit să nu mă bag în aşa ceva. Spiritul meu m-a împins în aceată direcţie şi cred că am rezolvat probleme.

MC: Totuşi, în acel mandat de viceprimar cu atribuţiuni de primar au fost probleme multe şi aglomerate.
BL: Trei luni de zile a durat numai aducerea la zi a documentaţiei din urmă. Apoi, în luna februarie s-a conturat bugetul. Unul istoric pentru Rădăuţi, pentru că, fiind neadministrat, rămăsese un excedent de vreo 9,3 milioane de lei. Un excedent fantastic, pe care l-am introdus pentru dezvoltare. Au fost multe proiecte: cel de la statuie, asfaltarea străzilor, proiect pe care nu vreau să mi-l asum, dar am făcut procedurile foarte rapid, am făcut licitaţia, care a fost şi filmată, pentru că transparenţa era singura posibilitate de a „debloca” oraşul. Nu vreau să îmi mai aduc aminte cum arăta oraşul în acea perioadă, centrul era ca după bombardament.
Am luat act şi am rezolvat probleme, cum ar fi Piaţa Obor. Trebuie să spun că îmi pare rău de faptul că primarul care avenit după mine nu a reuşit să folosească acel uriaş excedent bugetar, să continue ce am început eu în cinci luni.aici am ridicat o problemă deoarece probabil că pentru prima dată în istoria Primăriei Rădăuţi, sectorul pieţe a fost luat din atribuţiile viceprimarului şi mutat în Serviciul Contabilitate. Nu ştiu dacă acest lucru a fost făcut pentru ca Serviciul Contabilitate să devină Direcţie. Eu nu am vut nicio problemă, dar am ţinut neapărat ca biletele să fie fiscalizate. Adică o gestiune corectă a banilor încasaţi de la piaţă. Îmi pare rău să spun, dar singurele controale s-au făcut atunci, eu făceam comisii mixte de consilieri şi făceam verificări inopinate. De atunci, nu s-au mai făcut controale.
Timp de peste un an am colaborat foarte bine cu domnul primar, dar, în oltinul timp, orice problemă ridicam eu, rămânea în aer. Îmi vine în minte un exemplu: singura aleea care trebuia asfaltată în cartierul Obor a rămas neasfaltată de anul trecut doar pentru că am spus eu că problema va fi rezolvată. Şi multe alte lucruri, pe care păarcă le făcema la mine acasă. Acest mod de a administra nu este unul corect, dacă nu fac echipă totţi cei implicaţi în actul administrativ, se văd „rezultatele”.

MC: Ați spus că o prioadă ați colaborat foarte bine cu actualul primar.
BL: Da, datorită bugetului pe care l-am creionat, beneficiind și de acel excedent foarte mare, în anul 2016 şi o parte din 2017 am funcţionat perfect. Noi, până să vină domnul primar, am parcurs nişte etape pentru implementarea proiectelor. El le-a preluat din cursul lor, ceea ce e mare lucru.
Dacă îţi doreşti să ajungi la Primăria Rădăuţi şi să faci ceva, trebuie să evaluezi concret situaţia. Şi eu vă spun că situaţia este dezastruoasă. Există Hotărârile Judecătoreşti cu Servicii Comunale. Ştiu că erau şi probleme cu apa meteorică. Sunt sume foarte mari care vor fi imputate municipiului Rădăuţi. Acum, am înţeles că sumele de la Servicii Comunale sunt eşalonate, dar eu vreai să văd dacă această procedură de eşalonare este pe toată perioada, sau în monetul în care cineva îşi termină mandatul noi vom fi executaţi, după cum spune Hotărârea Judecătorească.
La fel, eu stau şi mă gândesc: până acum, nu s-au accesat fonduri. Conducerea actuală tot enumără anumite străzi că vor fi făcute, pe celebrele PNDL-uri. Eu mi-am făcut datoria, aceste străzi sunt proiectate, cunosc toate soluţiile necesare, toate problemele tehnice. Acele proiecte le vedem acum în proiecte multi-anuale, cu împrumuturi trecute prin Consiliul Local. Dacă mă întreabă cineva ce am să fac cu străzile respective, trebuie să merg pe acele proiecte, să le continui.
Priorităţile sunt apă-canal şi infrastructura rutieră. Eu am fost pe toate acele străzi, am făcut grafice, care văd că au fost puţin modificate şi lipsesc nişte străzi de legătură…

MC: Ce s-a întâmplat, din puctul dvs. de vedere? Credeţi că „aţi crescut” prea tare? Îmi amintesc că domnul Tătar spunea că ăsta va fi singurul său mandat şi că vrea să crească un tânăr pentru viitor, pe care să se poată bizui PSD şi comunitatea rădăuţeană.
BL: Când eşti angrenat într-un proiect, nu stai să te gândeşti că cineva te vrea sau nu mai aproape. Îmi aduc aminte şi eu când mă bătea pe umăr şi îmi spunea „acesta va fi viitorul primar”. Sincer, am pus şi nu prea am pus preţ pe acele cuvinte, pentru că perioada în care am deblocat oraşul m-a afectat destul de mult. Eu eram bucuros că treburile au început să meargă şi că am intrat pe un făgaş normal. Perspectiva aducerii de proiecte era bună şi eu i-am spus că nu sunt neapărat interesat de conducere, pot să îl sprijin în continuare dacă gestionează lucrurile cum trebuie. Eram dezinteresat total din acest punct de vedere.
Lucrând împreună un an şi jumătate, lucrurile megeau corect, ne consultam…

MC: V-a călit perioada foarte grea în care aţi fost viceprimar cu atribuţiuni de primar. Cântărea şi experienţa dvs.
BL: Îmi făceam ordineprin hârtii după ce am plecat de la Primărie şi am găsit nişte note de comandă, semnate de domnul primar, către Servicii Comunale. Eu am văzut că este un conflcit de interese, dar procedura a mers, s-a derulat. Când a ajuns documentaţia la mine pentru ordonanţare, am văzut că acele note de comandă erau semnate de domnul primar, deşi nu avea acest drept. Nu acuz, poate fi doar o scăpare. Dar i-am atras atenţia şi am întors unele documente şi chiar domnul primar mi-a mulţumit că am avut grijă de aceste lucruri.
I-am deschis puţin ochii şi despre cum văd funcţionarii problemele, pentru că dumnealui vea de la o firmă şi nu e acelaşi lucru.
La un moment dat, fără să îmi dau seama, nu am mai participat la discuţii, am fost trimis uşor într-un con de umbră. Eu eram sincer şi îmi exprimam părerile, referitor la legalitate, la calitatea lucrărilor. Am spus de mai multe ori. Dacă indicatorii tehnico-economici au fost aprobaţi la un nivel maximal, adică există loc pentru licitaţii sau pentru atribuire, am pretenţia ca lucrările să fie executate foarte bine, să nu existe nici un reproş. Am toate dosarele cu recpţiile, pentru că în orice primărie normală viceprimarul este preşedintele comisiei de recepţie. În 2016, în jumătatea de an rămasă după ce am condus eu, am avut cam 19 recepţie. Gândiţi-vă câte am avut şi când conduceam eu şi vă daţi seama de volumul de muncă şi de modul cum lucra primăria în perioada respectivă. În 2017, am avut 33 de recepţii, în 2018 – 22, iar în 2019, când deranjam, am avut 7 sau 9, niciuna pe dezvoltare.
Eu spuneam tot timpul ce nu-mi convine, un proiect trebuei respectat. Domnul primar, dându-şi probabil seama că mă descurc în teren şi am viziune, mă trimitea pe mine: „Bogdane, du-te tu, că tu ştii să faci ceva frumos!”. La Biserica Catolică, de exemplu.
Plus lucruri făcute „hei-rupist”. În Anul Centenarului, hai să facem şi noi ceva, nu să ne gândim din timp, cu un an înainte.
Lucrările nefiind la aşteptările pe care eu le aveam, am fost vehement din acest punct de vedere. La Piaţa Garoafelor, dacă mă uit din partea stângă, de la dala 7 la dala 21, pe două bucăţi stă apa, deci trebuie ridicate, nu sunt chituite două plăci, cum te uiţi din faţă, şi se vede foarte urât, nu s unt prinse cu ancoră chimică plăcile care susţin soclul statuii. Sau, când eram plecat în concediu, în loc să fie plantate, că de aia e Piaţa Garoafelor, au turnat un pietriş alb, care se încinge la căldură şi usucă toată vegetaţia. Aia trebuia să fie o oază de verdeaţă. Eu am negociat pentru bustul lui Mihai Eminescu, din 6.000 de euro să fie 2.500, practic prin diferenţă am câştigat plantele şi iluminatul din acea zonă, dar tu vii şi trânteşti nişte pietre şi transformi zona într-un mormânt, e exact ca la cimitir. V-am dat un exemplu, dar de astea ar fi foarte multe.

MC: Toate acestea s-au acumulat. Cum a „explodat”, cum s-a întâmplat?
BL: Domnul Mihalescu şi PNL mi-au oferit atunci şansa de a candida la Primăria Rădăuţi. Le-am spus că sunt ancorat într-un proiect, am avut încredere în domnul primar. Şi cred că l-am şi ajutat pe domnul primar, el a câştigat mandatul sub scorul partidului, ca să ştie toată lumea, să nu spună el că m-a adus de pe un utilaj în primărie.
Domnul primar devenea foarte irascibil şi în momentul în care ridicam probleme în partid. Eu m-am ocupat de intabularea trenurilor pentru iluminatul public, să zic. Am dat la toată primăria documentaţia, totul ok. Pică. PNDL-urile, le aşteptam ca pe nu ştiu ce, în special pentru drumuri. Pică. Aia pică, aia pică. Şi am spus: „domnule primar, fără supărare, degeaba sunt primar 100 de ani, dacă nu ştiu să bat cu pumnul în masă să aduc fonduri”. Asta trebuie să fie atitudinea, nu de ghiocel în faţa superiorului, şi când te utiţi în oraş să nu găseşti nimic făcut. Au mai fost şi alte probeleme, la acer nu vreau să fac acum referire, care au adus grave probleme de imagine partidului. Pe mine mă doare că într-un partid aşa mare cum este PSD-ul doar Loghin a vorbit. Lumea îmi spunea „bine ai spus, bine ai spus, data viitoare spunem şi noi!”, dar data viitoare stăteau ca nişte pisicuţe. Înainte de a pleca, i-am spus domnului primar că el va fi groparul PSD Rădăuţi, va pune ultima lopată de pământ peste organizaţia din Rădăuţi. Cu modul lui de a gândi, de a controla totul… Ca Băsescu: toate informaţile vin la mine, eu ştiu tot, cu cine ai fost, cu cine ai vorbit… Zici că cine ştie ce făceam… Crea un sistem în care ţi-era şi frică să mai vorbeşti cu cineva.
În momentul când tu faci totţi ce poţi ca să fie bine şi eşti tratat aşa. Şi vin ceilalţi şi ăţi zic: „hai să construim!”. Ce poate fi mai frumos pentru un tânăr?

MC: După dvs., au plecat şi alţii de la PSD.
BL: Da, a plecat Radu Munteanu, un coleg la fel de tânăr şi de ambiţios ca şi mine. Eu l-am considerat parte dintr-o echipă care e întotdeauna gata să facă ceva pentru oraşul în care ne-am născut. Cred că el, între plecarea mea prin excludere şi momentul când şi-a dat demisia, probabil aştepta nişte schimbări. Semnalele nu erau în regulă, vă daţi seama. A văzut, probabil, că se acutizează treaba…

MC: Apoi, aţi primit această propunere din partea PNL. Am înţeles că aveţi sprijin şi din partea defunctului Upr, acel grup de rădăuţeni care înţeleg altfel administrarea localităţii, care au promis sprijin necondiţionat pentru Bogdan Loghin.
BL: Totdeauna am avut o relaţie foarte bună cu ei, datorită modului de a aborda problemele şi a dorinţei lor de transparenţă în dezvoltarea oraşului. În perioada următoare, dacă se va face desemnarea mea, să vedeţi câţi oameni vin alături, doar pentru că doresc schimbarea modului cum se fac lucrurile în Rădăuţi.

MC: În perioada imediat următoare, trebuie adoptat bugetul Rădăuţiului pe 2020. Am înţeles că aveţi ceva obiecţii acolo.
BL: M-am uitat peste el şi concluzia este că acest buget este o mare pomană electorală. Şi îmi asum ceea ce spun. Nu poţi săs psui că sfârşitul viitorului mandat, că ăsta nu se pune, 95% din străzile oraşului vor fi asfaltate. Tot să vii cu proiecte multi-anuale pe străzi, la şarpanta de la hotel, în zona centrală, la patrulater, dar să dai vouchere de vacanţă şi taote sporurile funcţionarilor din Primărie (sper să nu mi-i pun în cap că am spus asta, dar ei mă cunosc că sunt sincer şi spun lucrurilor „pe nume”), cam la vreo 300 de euro de funcţionar, în detrimentul dezvoltării.
Am doi ani de zile de când vorbesc cu domnul primar, inclusiv în şedinţele comune cu ACET-ul, hai să facem subtraversarea pe str. Bogdan Vodă, care nu este modernizată. Şi acolo trece centura, şi pe Calea Bucovinei şi ulterior să ne legăm la canalizare. Vine firma care face centura şi nu mai mutăm giratoriile ca să facem subtraversrea. Hai să facem canalizarea! Nu. Haideţi să pregătim infrastructura cu apă-canal pentru str. Bogdan Vodă, să o pregătim pentru a o lega de centură, pentru a degreva toată Calea Bucovinei, pe care ştim cum se circulă. Plus că această zonă este, după părerea mea, una dintre cele mai importante pentzru dezvoltarea ulterioară a Rădăuţiului. Nu pot să nu dau exemplul acesta, că domnule, vezi că ne supărăm. Vă spun foarte sincer: funcţionarii au salarii foarte bune la Primărie şi sunt mulţumiţi de ele. Nu există nicio viziune…

MC: Asta e o problema în toată ţărişoara noastră. Lipsa de viziune. Cum spun că va arăta ceva după 15 ani, după 10 ani, după un mandat.
BL: Gândirea este aşa din cauta pionului principal, care este primarul. Orice buget trebuie structurat după strategia de dezvoltare a localităţii, vorbim la televizor despre dezvoltare, dar când vedem unde se duc banii, ne luăm cu mâinile de cap.
Cu banii ăia, câte străzi făceam ca să scăpăm de noroi? Luăm o decizie şi oamenii înţeleg, că trăiesc în acest oraş. Dacă mergem în continuare cu frica aceasta, că nu fac ia, că nu mă votează acesta, nu fac aialaltă, că nu mă votează celălalt, n-o să scăpm niciodată. Primarul şi consilierii să acţioneze pentru binele nostru, că de aia i-am ales.

MC: Aţi vizitat recent Parlamentul României, cu o delegaţie de tineri rădăuţeni.
BL: Da, a fost o vizită organizată de domnul Dumitru Mihalescul, a fost ca un team-building, să ne cunoaştem mai bine. Am fost primit bine la PNL, dar nu pot şti ce e în sufletul fiecăruia. În perioada următoare, ştiu că am capacitatea de a coagula oamenii în jurul meu, pentru un scop nobil, pentru viitorul nostru, al copiilor şi al nepoţilor noştri. Nu contează decât ceea ce faci şi laşi după tine.

Înregistrarea integrală a emisiunii o puteţi asculta mai jos:

comments

comments