full screen background image

Bonjour, Suceava! Despre FRANCOFILOFONIE

Bonjour, chers amis, astăzi vom avea un mic exercițiu de dicție: după atâta FRANCOFONIE Și FRANCOFILIE, voilà un cuvânt inventat în Franța pentru a desemna o realitatea specific spațiului românesc: FRANCFILOFONIE. Să reluăm pentru a fixa mai bine termenii noștri: FRANCOFONIE, FRANCOFILIE, FRANCOFILOFONIE.

Raportul Jacque Attali despre starea francofoniei și francofiliei în lume a fost dat publicității în 2014. Scriitorul Jacque Attali, cel care a scris faimoasa carte „Scurta istorie a viitorului”, propune, pe bună dreptate, ca personalitățile francofone pentru care limba franceză joacă un rol jotărâtor în transmiterea ideilor lor să formeze o categorie aparte a francofoniei, și anume: FRANCOFILOFONIA.

Cine ar face parte din acest grup? Membri diasporei francofone, străinii formați în sistemul de învățământ francez (licee, universități, institute care eliberează diplome francize), dar și elita țărilor non-francofone, precum România, care are un sistem de învățământ în limba franceză. Mai mult, e vorba despre țări ca România sau Republica Moldova, purtătoare, prin elitele lor culturale, ale culturii și limbii francize.

Componenta francofilofonă a francofoniei reprezintă Mesdemoiselles, Mesdames et Messieurs, un potențial considerabil de difuzare a limbii franceze în spațiile economice non-francofone, adică acolo unde limba franceză nu are statut de limbă oficială. Francofilofonia include personalități foarte influente în lumea afacerilor, a vieții politice, a culturii și media. Vin acum către dumneavoastră, chers amis de la Francophonie, cu două exemple din zilele noastre: Theodor Paleologu, eseist, professor, diplomat și om politic, fost ambassador și Ministru al Culturii în România; Ana Guțu, din Republica Moldova, professor universitar, om politic, și, de puțin timp, secretar de stat la Departamentul pentru Republica Moldova.
Francofilofonia s-a născut dintr-o realitate istorică: în spațiul românesc, franceza rămâne asociată cu imaginea de eleganță și bune maniere, de rafinament vestimentar și gastronomie, à propos, știați că bucătăria franceză face parte din patrimonial UNESCO al omenirii?

Și pentru că emisiunea noastră este difuzată la ora la care toată FRANȚA ia masa, vă urez și eu „Bon appétit, mes chers!” Ce-ați dori să gustați din faimoasa gastronomie franțuzească? A la prochaine! Pe data viitoare!

 

comments

comments