full screen background image

4 Februarie – ZIUA MONDIALĂ DE LUPTĂ ÎMPOTRIVA CANCERULUI – Radu Ianovici, vicepreședintele Mielopro – Asociația Pacienților cu Neoplazii Mieloproliferative

În prezent, la nivel global se trage un semnal de alarmă pentru conştientizarea luptei împotriva cancerului. După ani de cercetări şi studii în centre universitare sau clinici de top s-a ajuns la concluzia că doar alianţele puternice între oameni de ştiinţă, cercetători, profesionişti din domeniul chirurgiei şi oncologiei, guverne, pacienţi supravieţuitori şi cu sprijinul masiv al influencerilor din social media, boala ar putea fi controlată, în primă fază, şi mai apoi, învinsă.

Astăzi am marcat ZIUA MONDIALĂ DE LUPTĂ ÎMPOTRIVA CANCERULUI. Radu Ianovici, vicepreședintele Asociației Mielopro – Asociația Pacienților cu Neoplazii Mieloproliferative a fost la matinalul ”Dimineți Animate”.

Bolile necontagioase, inclusiv cancerul, reprezintă una dintre cele „zece ameninţări la adresa sănătăţii globale” aflate în atenţia Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.
9,6 milioane de oameni mor anual din cauza cancerului; aceasta însumează mai mult decât HIV/SIDA, malaria şi tuberculoza, împreună.
Până în 2030 experţii estimează o creştere a deceselor prin cancer la 13 milioane anual.
Dacă nu acţionăm.
Ce putem face?
Putem face multe. Mai mult de 1/3 din cazurile de cancer pot fi prevenite; o altă treime poate fi vindecată dacă este detectată precoce şi tratată corect.
Astăzi ştim mai multe despre cancer dacât niciodată. Prin investiţii în cercetare şi inovare am asistat la progrese impresionante a cunoştinţelor ştiinţifice, a metodelor de diagnostic şi la descoperiri extraordinare în privinţa remediilor terapeutice. Cu cât ştim mai mult, cu atât putem progresa mai mult în reducerea factorilor de risc, prevenţia bolilor, îmbunătăţirea diagnosticului şi a tratamentului.

Ce putem face pentru a reduce riscul de cancer?
– alimentaţie sănătoasă
– mai multă mişcare
– renunţarea la fumat şi alcool; 27% din cancere sunt
legate de consumul de tutun şi alcool
– fii inteligent legat de expunerea la soare; stai departe de
solarii
– evită poluanţii şi substanţele chimice (inclusiv azbestul,
pesticidele şi recipientele care conţin BPA)
– vaccinează-te
– informează-te în legătură cu semnele şi simptomele
cancerului

Prin implementarea unor strategii adecvate pentru prevenire, detectare timpurie şi tratament pot fi salvate până la 3,7 milioane de vieţi în fiecare an.

O bună sănătate a populaţiei determină productivitate, stabilitate socială şi creştere economică.
Costurile economice totale la nivel global = 1,16 trilioane USD.
Salvarea de vieţi înseamnă şi economisire a banilor. Investirea a 11,4 miliarde USD în strategii de prevenţie rezultă în economisirea a 100 miliarde USD prin reducerea costurilor tratamentului.
Astăzi, mai mult de jumatate (65%) din decesele prin cancer se înregistrează în cele mai puţin dezvoltate părţi ale lumii; dar chiar şi în ţările cu venituri mai mari există încă inegalităţi în rândul comunităţilor cu venituri mici, comunităţi rurale, imigranţi, refugiaţi.

– 90% din ţările cu venituri mici şi medii nu au acces la radioterapie – una dintre modalităţile esenţiale de
tratament al cancerului
– doar 5% din resursele globale pentru prevenirea şi controlul cancerului sunt cheltuite în aceste ţări
– până în 2040 cererea globală pentru chimioterapie antineoplazică va creşte de la 10 milioane la 15 milioane
– 2/3 din această cerere se aşteaptă să provină de la
pacienţii care trăiesc în ţări cu venituri mici şi medii

Accesul egal la prevenirea, diagnosticul şi tratamentul cancerului poate salva vieţi.

Ţinta: Reducerea deceselor premature prin cancer şi boli
necontagioase cu 25% până în 2025 prin:
– diagnostic precoce
– tratament adecvat şi în timp util
– îmbunătăţirea îngrijirilor suportive şi paliative
– cercetare şi date ştiinţifice de calitate

Cu cât investiţiile, informaţiile, diagnosticul şi tratamentul se îmbunătăţesc, cresc şi şansele noastre de a supravieţui cancerului.

În ultimii ani, Organizația Națiunilor Unite, Organizația Mondială a Sănătății și alte agenții ONU au recunoscut nevoia urgentă a unui angajament global.

Ziua Mondială de luptă împotriva cancerului este parte componentă a Campaniei Mondiale de luptă împotriva cancerului, campanie lansată după Summit-ul Mondial de luptă împotriva cancerului în Noul Mileniu ce s-a desfășurat pe 4 februarie 2000; Ziua Mondială de luptă împotriva cancerului este înscrisă în Carta de la Paris, cartă adoptată în cadrul summit-ului.
Prima celebrare a Zilei Mondiale de luptă împotriva cancerului a fost pe 4 februarie 2006. De atunci, în fiecare an pe 4 februarie, Organizația Mondială a Sănătății și Agenția pentru Cercetare în Domeniul Cancerului (IARC) sprijină Uniunea pentru Controlul Internațional al Cancerului (UICC) în promovarea căilor de reducere a ponderei globale a cancerului.
Uniunea pentru Controlul Internațional al Cancerului (UICC) este cea mai mare organizație internațională de luptă împotriva cancerului, cu peste 900 de organizații membre din 155 țări, reprezentând unele dintre cele mai mari societăți de cancer, ministere ale sănătății, institute de cercetare, centre de tratament și grupuri de pacienți.
Coordonată de UICC, Ziua Mondială de luptă împotriva cancerului se desfășoară sub forma unor campanii multianuale, desfăşurate sub diferite teme, ceea ce oferă şansa creării unui impact de durată, prin creşterea expunerii şi a implicării populaţiei, prin numărul crescut de oportunităţi de conştientizare şi acţiune.
În perioada 2019-2021 campania se desfăşoară sub deviza ”Sunt şi voi face”.
2020 marchează punctul intermediar al campaniei de 3 ani care solicită implicare, suma acţiunilor individuale actuale fiind cea care va avea impact asupra viitorului.
Ziua de 4 februarie are rolul de a ne reaminti impactul cancerului la nivel mondial şi modul în care fiecare dintre noi se poate implica în controlul bolii.

Fiecare persoană, fiecare acţiune contează!
Oricine ai fi –un supravieţuitor de cancer, un colaborator, un îngrijitor, un prieten, un lider, un cadru medical, un profesor sau student – ai puterea de a lua măsuri. Acţiunile tale – mari sau mici – vor face schimbări pozitive, de durată, în reducerea impactului global al cancerului.

Progresul este posibil!

Astăzi sunt 43,8 milioane de oameni care au o supravieţuire de 5 ani de la diagnosticul de cancer.

Implicaţi-vă în oricare mod posibil pentru că împreună putem face schimbări.
Fiecare acţiune individuală are potenţialul de a face diferenţa pentru noi înşine, pentru cei pe care îi iubim şi pentru lume.

Să creăm o lume fără cancer!
Este timpul să acţionăm!

Asculați interviul integral din cadrul emisiunii matinale, mai jos!

comments

comments