full screen background image

Ştefan Purici, prof.univ.dr. și prorector relații internaționale la Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava, despre Unirea Principatelor Române

La Viva FM sărbătorim cu programe speciale 161 de ani de la Unirea Principatelor Române. Este ziua în care românii din toată lumea sunt chemaţi să dea “mână cu mână”.

Vorbele lui Mihail Kogălniceanu, «Unirea, naţiunea a făcut-o!», străbat de peste un veac și jumătate conştiinţa poporului român. Să nu uităm că sărbătoarea de azi reprezintă un îndemn la unitate și la coeziune socială.

Am dezbătut tematica zilei cu Ştefan Purici, prof.univ.dr. și Prorector Relații Internaționale la Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava.

Din ziua Unirii Moldovei cu Ţara Românească, Mica Unire, fără de care nici Marea Unire din 1918 nu s-ar fi realizat, statul român a intrat în perioada sa modernă, prin reformele începute sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza, şi a făcut primul pas important pe calea înfăptuirii statului naţional unitar român. Prin Unirea Moldovei cu Ţara Românească s-a format un stat unitar care a adoptat numele de România, cu capitala la Bucureşti, cu o singură Adunare şi un singur Guvern. Era primul pas pe calea înfăptuirii statului naţional unitar român.

Iulia Sîrghi: Cu ce idei ar trebui să rămână tinerii din ziua de astăzi în legatură cu importanța zilei de 24 ianuarie 1859?
„Este o lecție pe care ne-au dat-o generațiile care nu mai sunt, care ne transmite că dacă avem un obiectiv clar, într-un context internațional favorabil, ne putem atinge toate țintele noastre, dar trebuie să existe voință, un proiect foarte clar și persoanele potrivite. Întotdeauna vor exista forțe care se vor opune, dar voința națională este cea care trebuie să predomine în asemenea situații și românii au demonstrat că voința națională în situații de criză este cea care are ultimul cuvânt de spus” a menționat cu Ştefan Purici, prof.univ.dr. și Prorector Relații Internaționale la Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava.

Unirea Principatelor s-a putut realiza doar prin fundamentarea acţiunii politicienilor pe valori şi idealuri naţionale, şi că ea este «cheia boltei, fără care s-ar prăbuși tot edificiul național». Unirea a fost vocea oamenilor curajoşi care au crezut în lege şi dreptate. Statul român modern s-a născut la Iaşi şi Bucureşti în ianuarie 1859, şi s-a desăvârșit prin Marea Unire proclamată la 1 decembrie 1918. Unirea Principatelor a fost nu doar un moment glorios în istoria României, ci şi începutul energic al europenizării țării.

Iulia Sîrghi: Cum ar trebui să rămână domnitorul Alexandru Ioan Cuza în conștiința românilor? Principala caracteristică a personalității.
„În opinia mea cred că avea demnitatea, onoarea și hotărârea de a implementa lucrurile pe care le considera potrivite.”

Ascultați interviu integral cu Ştefan Purici, prof.univ.dr. și Prorector Relații Internaționale la Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava, mai jos:

comments

comments