full screen background image

Săptămâna Tradițiilor la Viva FM – Mirela Maria Nechita, președintele Asociaţiei pentru Promovarea Văii Şomuzului și inițiatoarea proiectului “Turist în Dolheşti”

Orice gospodărie se pregătește din timp pentru marea sărbătoare a Crăciunului, cu cele necesare întâmpinării cetelor de colindători, dar și cu cele trebuincioase casei, din punct de vedere culinar, dar și pur și simplu simbolic. Ritualul de trecere, atât de important în sărbătorile de iarnă, legat de credințele românilor în tot ce înseamnă renaștere, împrospătarem își arată puterea atât în spațiile arhaice, tradiționale, dar și în mijlocul orașului unde, chiar dacă sub o formă diferită, oamenii se agită, își doresc spiritul sărbătorilor.

Gospodinele ieșeau și o mai fac încă, în toiul pregătirii aluatului, în livadă, printre copaci, pentru a-i atinge și pentru a le transmite, astfel, în credința lor, viață, rod, energia a tot ce înseamnă pentru mentalul arhaic, plămădit. Colindătorii, atunci când nu erau primiți sau erau răsplătiți superficial, cu zgârcenie, se transformau imediat în purtători ai blestemului și generau ceea ce a devenit cunoscut ca ”descolindat”: ”drele pe podele și bureți pe pereți”, povestea Creangă. Doar două exemple care arată felul absolut în care românii satului credeau și așteptau de la noul an și de la sărbători, o viață nouă sub forma unui început care poate șterge toate cele care l-au îndepărtat de un spațiu spiritual în proximitatea căruai a crescut și trăit.

Un exemplu viu al păstrării tradițiilor din satul Dolheștii Mici, sunt chiar locuitorii acestui loc, locuitori pe care Mirela Maria Nechita, președintele Asociaţiei pentru Promovarea Văii Şomuzului și inițiatoarea proiectului “Turist în Dolheşti” îi reprezintă de fiecare dată cu dragoste și mândrie.

Mirela Maria Nechita ne-a vorbit despre Congresul Mondial al Tradițiilor Culinare 2019 de la Sibiu, unde Dolheștii Mici a fost reprezentat cu succes de oamenii locului, dar și despre tradițiile de dinaintea și din timpul sărbătorilor de iarnă, din satul cu același nume.

 

comments

comments
Notă de informare privind protecţia datelor personale

Acceseaza