full screen background image

20 noiembrie – Mai puțin dornică de a fi campion

De curând, mi-a atras atenția în jurnalul unei televiziuni naționale o știre legată de faptul că românii sunt campioni la automedicație. Interesată de temă, am dat căutare pe internet subiectului și informația mi-a fost confirmată: mai mult de jumătate din populația României ia medicamente fără prescripție medicală. Și mai trist este că printre tratamentele luate după ureche se află, în special, antibioticele.

Mi-a alunecat însă privirea pe monitor și spre alte informații care îi prezintă campioni pe români. În multiple și neașteptate aspecte ale vieții, care nu includ olimpiade de astrofizică, matematică sau alte discipline studiate în școală sau ce țin de performanțe sportive.

Spre exemplu, România are cel mai mare număr de fumatori, raportat la populația țării, din Europa, stând umăr lângă umăr cu statul prieten și vecin, Bulgaria. Nu există un număr exact, deorece mulți dintre cei care au acest viciu sunt minori, dar locul fruntaș este incontestabil.

Tot România este fruntașă și la consumul de alcool. Mai exact bărbatul român, campion la dusul paharului la gură, bifează 8,2 băuturi pe zi. Din fericire nu îi stă alături în acest top consoarta de aceeași naționalitate, deoarece femeile din Ucraina ocupă locul fruntaș cu 4,2 băuturi pe zi. E vorba deci despre performanțe individuale, pentru că cea mai mare proporție a consumatorilor de alcool nu este în rândul românilor, ci al danezilor. România este însă în fruntea clasamentului țărilor Uniunii Europene și când vine vorba despre decesele din accidentele rutiere. Dacă stau bine și mă gândesc găsesc ceva mai mult în comun tuturor recordurilor decât naționalitatea celor din top…

Chiar mă întrebam dacă lista aceasta continuă doar cu exemple negative în cazul locuitorilor spațiului carpato-danubiano-pontic. În cele din urmă am răsuflat ușurată, citind că tot România este cea care ocupă și primul loc în Europa în ceea ce priveşte numărul cetăţenilor care sunt proprietari ai unei locuinţe. Ei da! Asta sună mult mai bine. Pentru că stabilitatea e semn bun, în multe situații. Dar n-am apucat să mă bucur bine de primele rânduri citite, că am aflat în același articol, că proprietatea asupra locuințelor vine la pachet cu alte recorduri negative: primul loc cu aproape unul din cinci cetăţeni care trăiesc în locuinţe fără baie, fără un acoperiş durabil sau cu camere foarte întunecate. Tot în top şi când vine vorba despre costurile lunare pentru întreţinerea locuinţelor, acestea ajungând să însumeze chiar şi peste 40% din totalul veniturilor care intră în gospodărie într-o lună. Și printre primii și în privința aglomerației din locuinţă, fiind depăşiţi la nivel european doar de Serbia şi Macedonia.

M-am oprit din citit, sătulă de atâtea recorduri, sătulă de a fi campion, mai puțin dornică de a ajunge în vârful unor astfel de topuri.

comments

comments