full screen background image

Alina Coștiug, absolventă a ”School of Artisan Foods”, la VIVA FM

”School of Artisan Food” este o școală de gătit situată pe proprietatea Welbeck din Nottinghamshire.

Fondată în 2009 de Alison Swan Parente, școala își propune să învețe „abilitățile pierdute” ale producției de produse alimentare artizanale.

În Europa deja există această tendință spre ingrediente de calitate; pâinea și patiseria devin parte a unei culturi, arte, susținute de comunități în mod necondiționat.

Alina Coștiug este până în prezent, singura femeie din România, care nu numai că ”a călcat” pragurile Școlii Artizanale din Marea Britanie, ba chiar s-a întors cu diplomă și cu planuri mari pentru piața locală, totodată aducând în Suceava o experiență culinară extrem de importantă.

De la pasiunea pentru pâinea cu maia, la interacțiunile cu specialiști din Europa, s-a născut o cale nouă în a face pâine; sănătoasă, veritabilă și cu suflet.

Pâinea cu maia a început să fie adusă în discuție din ce în ce mai mult în ultimii ani, câștigând teren în defavoarea celei clasice. Mai mult, tot mai mulți oameni se confruntă cu ceea ce nutriționiștii numesc boala omului modern, adică intoleranța la gluten, asociată într-o mare măsură consumului de pâine clasică.

Specialiștii susțin că intoleranța la gluten ar fi determinată de consumul pâinii clasice din comerț, care este obținută în urma unei dospirii insuficiente. Acest lucru favorizează păstrarea intactă a proteinei de gluten, proteină pe care stomacul ajunge să nu o mai poată digera.

Din fericire există o alternativă sănătoasă la pâinea din comerț, soluția optimă pentru a preveni apariția intoleranței la gluten fiind pâinea cu maia. Maiaua de fapt înlocuiește drojdia.

Ascultați interviul intregral cu Alina, absolventă a ”School of Artisan Foods”, mai jos!

 

 

comments

comments