full screen background image

19 noiembrie – Interdicții pentru timp suplimentar

Mi-a plăcut foarte mult un articol citit recent despre clișeele pe care le utilizează părinții în interdicțiile pe care le pun celor mici. Acelea despre care am mai vorbit și noi, de genul: ,,Nu alerga c-ai să transpiri!”, ,,Nu plânge, că râd copiii de tine!””, ,,Nu pune mâna pentru că e murdar!”.

Toate încep cu NU deși se termină cu lucruri ce țin de normalitate. Să transpiri e chiar indicat, pentru că e un proces normal prin care elimini toxinele. Să râdă copiii se întâmplă de când e lumea și pământul, chiar dacă o fac și în momente mai puțin potrivite. Să se murdărească nu-i gaură în cer, pentru că de asta s-a inventat săpunul.

Am impresia că toate aceste interdicții vin de multe ori din lipsa de timp a adulților. E ca o formă de egoism în care cei mari țin cu dinții de timpul lor. Pentru că dacă cel mic transpiră mai rău și stă apoi în frig ar putea să ajungă la doctor- ceea ce cere timp din partea părinților. Dacă cel mic plânge stârnind râsul celorlalți îți trebuie din nou timp să-l împaci și să-i readuci zâmbetul. Dacă cel mic se murdărește, îți trebuie timp să sortezi hainele, să le arunci în mașina de spălat, să le întinzi la uscat. O grămadă de timp! Și-atunci cel mai simplu este să spui un NU mare și răspicat.

Dar cel mai răspicat NU e acela pe care adulții de astăzi l-au învățat din vremea când erau copii. Era scris pe plăcuțe mici, puse printre firele de iarbă precum ciupercile otrăvite: ,,NU călcați iarba!” E drept că n-am mai văzut de multă vreme astfel de plăcuțe, dar de auzit îndemnul, l-am auzit destul de des. Pe vremea noastră continuarea îndemnului era ,,Nu călca iarba că vine nenea polițistul să-ți dea amendă!”. Acum s-a schimbat. ,,Nu călca prin iarbă că sigur te umpli de căpușe!” Mă întreb dacă în vremea copilăriei noastre erau căpușe. Și dacă erau, cum de dovedeau atâta îngăduință copiilor?! … La urma urmei e chiar sfârșitul lumii dacă ai ghinionul ca vreo căpușă netrebnică să se lipească de copil? Sau poți să dai fuga la doctor și să-i curmi bucuria căpușei și sperietura celui mic. Noroc că vremea s-a răcit și au dispărut căpușele

Pentru că era prea mare consumul de energie cu mersul la doctor. Și prea multă risipă de timp.Mai bine nu călca pe iarbă, joacă-te pe beton, nu te murdări, nu transpira, nu plânge!

Copil curat și sănătos, părinte fericit și cu timp!

comments

comments