full screen background image

11 octombrie – Profesor bun

Cred că știți că weekendul trecut a fost Ziua Mondială a Educației. Măcar și pentru faptul că, deși n-ați văzut prea mulți vorbind despre asta la televizor, ați fost în schimb asaltați vizual pe rețelele de socializare de postările cu urări și gânduri frumoase pentru și despre profesori.

Se marchează atât de multe zile la nivel național și internațional! Ziua parcurilor, a zâmbetului, a broaștelor țestoase, a arhitecților, a cafelei și tot așa. Fiecare zi e motiv de sărbătoare pentru cineva… sau altcineva. În schimb, Ziua Educației ar cam trebui să fie sărbătoare pentru toți. Pentru că indiferent de profesia pe care ți-ai ales-o, un profesor, undeva de-a lungul existenței tale ca elev, te-a marcat într-un fel sau altul.

Nu e una dintre zilele acelea în care dai o petrecere și îl inviți pe cel care te-a învățat prima literă, pe cel care ți-a explicat teorema asemănării triunghiurilor sau pe cel care ți-a desenat prima dată un lanț trofic… uitând însă să-l inviți pe cel care îți dicta până în minutul 50 al orei de-ți amorțeau degetele pe stilou, pe cel care considera că orice legat de disciplina lui e mai important decât pauza ta de 10 minute, pe cel care te umilea incluzându-te în apa și pământul în care îi aduna pe toți colegii tăi.

Nu, nu e una din zilele acelea cu tort și dorințe spuse în gând în timp ce sufli în lumânări. E o zi aproape ca toate celelalte. Doar că, în această zi, simți că i-ai face o bucurie profesorului tău, dacă i-ai scrie trei cuvinte. Căruia dintre profesori? Aceluia care te-a învățat să fii bun, dincolo de ecuații, de texte argumentative sau tabelul periodic. Și pentru că a fost preocupat să-ți zică vreo două vorbe și despre cum să faci după ce închizi poarta școlii, așa cum nu au făcut-o prea mulți dintre profesori, nu l-ai uitat. Și-i scrii.

Iar profesorul citește mesajul. Nu e singurul mesaj pe care l-a primit. Pentru că nu doar pe tine te-a învățat să fii în fiecare zi mai bun decât ieri. Citește mesajul cu zâmbetul pe buze, gândind că s-a prins oleacă de bunătate de mulți dintre foștii elevi. Și confirmându-i-se încă o dată că a meritat să fie privit chiorâș uneori prin cancelarie pentru că face mai mult și mai altfel, dând idei absurde unora dintre elevi sau dintre părinți.

Citindu-mi mesajele pe 5 octombrie, m-am întrebat câți dintre profesori au avut parte de ele în această zi. Știu că astfel de rânduri nu cumpără nimănui pâine pe masă. Dar cred că ar putea hrăni dorința, pasiunea și bucuria de a fi profesor. Profesor bun, așa cum și-a învățat și elevii să fie.

comments

comments