full screen background image

26 septembrie – Noi, adulții pudici

De curând afirmam, la televizor, cât de mult mă nemulțumește lipsa disciplinei “Educație pentru sănătate” din școli. De obicei, nu fac afirmații nici publice, nici în spațiu restrâns, fără să mă informez. Iar afirmația aceasta, legată de lipsa unei educații coerente pe această temă în școală, bazată pe niște reguli, pe niște informații transmise adecvat de specialiști, o fac în gura mare, în cunoștință de cauză.
Bineînțeles că afirmația mea a stârnit câteva reacții, iar replicile cum că se face, au venit, însă sărace în argumente.

De fapt, această disciplină se studiază doar acolo unde școala înțelege pe deplin că nu este suficient să fii olimpic la matematică, premiant la română sau perfomant într-ale sportului. Că este poate chiar mai important să înțelegi ce înseamnă un stil de viață sănătos, cum că e mai bine să previi decât să tratezi, că o sarcină nedorită poate distruge viitorul unei familii întregi.

Gurile bune spun că “Educația pentru sănătate și nutriție” va fi inclusă în planurile de învățământ din România, începând cu anul școlar 2020-2021, potrivit Legii 38/2019 pentru modificarea și completarea Legii educației naționale nr. 1/2011. Nu se dau însă prea multe detalii și teamă mi-e că va fi tot cu statut opțional. Adică la alegerea elevilor, părinților, dar mai mult a școlii… Ceea ce nu va duce la creșterea numărului de ore de educație pentru sănătatea copiilor și tinerilor.

E drept că educația legată de cum să te speli pe mâini și dinți corect, cum să mănânci corect, să știi ce înseamnă o viață sexuală începută prea devreme, sunt lucruri care ar trebui să se învețe încă de acasă. Și se învață câte puțin în multe familii… dar nu în suficiente. Pentru că România secolului XXI este pe ultimul loc din Uniunea Europeană la consumul de săpun, pastă de dinți sau hârtie igienică, pe primul loc la numărul de bolnavi de TBC, la mortalitate infantilă și la numărul de avorturi în rândul adolescentelor. Iar statisticile acestea spun chiar mai răspicat decât mine că nu se face educație pentru sănătate suficientă nici în familie, nici la școală.

Pe 26 septembrie se marchează “Ziua Mondială a contracepției”. Contracepția care este un drept, dar și o responsabilitate. Cred însă că adolescentele din România sub 15 ani, care au devenit mame prea devreme, reprezentând 41% din totalul european, nu știau acest lucru. Pentru că nu l-au auzit vorbit nici de adulții familiei prea pudici, nici de profesorii, la fel de pudici.

Așa că zic și azi ca și zilele trecute… Hai să mărim doza de educație a tinerilor noi, adulții cei pudici! Pentru mai multă sănătate…

comments

comments