full screen background image

25 septembrie – 3,5 k distribuiri

Zilele trecute, priveam fără să înțeleg prea bine spre o postare care a adunat “3,5 K” de distribuiri. Nu postarea nu o înțelesesem, ci ce înseamnă “K”-ul acela din numărul de distribuiri. Și mi-am zis, încă o dată, că toate în jurul meu se schimbă repede și că-i tot timpul rost de a mai învăța lucruri, pentru a ține pasul cu noile tehnologii, cu noul mod de a împărtăși informația.

Și uite așa am aflat că unitatea aceasta nouă de măsură, “K”, este egală cu o mie. Adică postarea cu pricina adunase peste 3.500 de distribuiri. Și mi-am zis că mi-ar plăcea și mie să ajung ziua inspirației supreme în care o scriere-postare de-a mea să adune măcar un sfert din numărul distribuirilor pe care le adunase aceasta.

Vă întrebați despre ce era această postare de succes. Culmea, nu despre vedete mondene, nu despre șoc și groază în Caracal ci… despre educație. Un alt părinte, supărat pe doamna învățătoare că înroșise tema pentru acasă a micuțului. Pentru ca informația să fie completă și “asumată” zice-se, tatăl trecuse în postare și numele doamnei învățătoare, semn în același timp că doamna nu pricinuise întâiași dată supărare părintelui. Postarea se încheia simplu, cu rugămintea de a o distribui, dacă lumea își dorește.

Iar lumea și-a dorit. De peste 3.500 de ori. Și cred că s-a întâmplat asta pentru că avem un apetit grozav de a distribui postări din acestea, care aruncă cu piatra în semeni. Din păcate, fără a citi cu atenție despre ce este vorba în postare, fără să ne pese cât de mult sau puțin folos aduce celorlalți, fără să ne pese cât de corecte sau nu sunt cele scrise.

Culmea este că reproșurile tatălui, legate de greșelile în corectare, dovedeau neștiința sau lipsa lui de atenție. Pentru că cele înroșite în temă de doamna învățătoare chiar erau de înroșit. Deoarece, așa cum se întâmplă de foarte multe ori în zilele noastre, cel mic nu citise cu atenție cerințele exercițiilor și făcuse altceva în temă.

Dacă stau bine și mă gândesc, aproape toate persoanele din povestea aceasta, copilul care a făcut temele, părintele revoltat care a făcut postarea și toți cei peste 3.500 care au distribuit-o, au fost la fel de neatenți într-ale cititului sau prea puțin interesați de a se informa cum stă treaba cu adunarea repetată și înmulțirea.

Frustrarea părintelui neștiutor o pot înțelege până la urmă, pentru că vine cu siguranță pe fondul altor neînțelegeri. Nu înțeleg însă excesul acesta de zel al altora în a distribui lucruri fără a încerca mai întâi să le înțeleagă. Pentru că fiecare distribuire a ta înseamnă de fapt că ești de acord cu acea postare și gândești pe tema luată în discuție la fel cu cel care a făcut-o.

Eu continui să-mi recunosc limitele în multe privințe, așa cum a fost și în cea a lui “K”, distribuind mai puțin și, pe cât posibil, doar lucruri cu care sunt în acord.

comments

comments