full screen background image

“Joburi în Europa”, la Radio VIVA FM

Libera circulație a lucrătorilor este una dintre libertățile fundamentale ale cetățenilor Uniunii Europene și unul dintre pilonii pieței interne, consacrat prin Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene.

EURES este o reţea de cooperare constituită din serviciile publice de ocupare a forţei de muncă şi alți membri şi parteneri – sindicate, patronate, firme private de plasare, instituții de învățământ – reţea coordonată de Comisia Europeană.

Obiectivul reţelei este de a facilita libera circulaţie a lucrătorilor în cadrul Spaţiului Economic European, cele 28 de state membre ale Uniunii Europene plus Norvegia, Liechtenstein şi Islanda, precum şi în Elveţia.

Dacă vrei să afli ce oferte sunt disponibile în vestul continentului, ascultă marți și vineri, la ora 10,40, “Joburi în Europa”, în întreaga rețea VIVA FM, cu Alina Andronic.

Un stat care a revenit la variante interesante din punct de vedere economic, Norvegia, ne atrage atenția cu posturi pentru operatori mașinist, ospătari, instalatori ventilație, lucrători în producție, tinichigii și vopsitori auto.

Păstrăm oarecum acoperirea geografică și ne mutăm în Danemarca, acolo unde există variante, printre altele, pentru mecanici utilaje fermă, operatori mașini asamblare și horticultori.

Liderul european Germania propune locuri pentru electricieni, sudori, șefi de echipă, ospătari, bucătari, mecanici mașini de prelucrare a plasticului, maseuri, recepționeri, șoferi de camioane, operatori stivuitori, tâmplari și măcelari.

Nu am mai vorbit demult despre vecinul nostru de la apus, Ungaria, dar o facem acum. Agenții economici de acolo au avansat joburi pentru asistenți comerciali, facturiști, muncitori necalificați, electricieni, consilieri vânzări, bucătari, brutari, operatori mașini de prelucrare și dulgheri.

Și dacă tot vorbim de vecini, să ne referim și la cei de la sud – Bulgaria insistă nu numai cu angajați în domeniul hotelier, ci și cu ofițeri de credite, îngrijitori la domiciliu, programatori de aplicații, tipografi, agenți de asigurări și asamblori echipamente electrice.

O altă țară cu oferte în plină expansiune, Belgia, atrage cu locuri pentru manageri proiecte, ingineri proiectanți și ingineri dezvoltare hardware.

Dar să nu uităm nici Austria, cu ale ei oferte destinate muncitorilor în domeniul forestier și montatorilor de mobilă.

Atât deocamdată, amănunte despre salarii, precum și despre condițiile de muncă puteți afla de la centrele EURES din cadrul Agențiilor pentru Ocuparea Forței de Muncă din județele Iași, Suceava, Botoșani și Neamț.

comments

comments
Notă de informare privind protecţia datelor personale

Acceseaza