full screen background image

“Joburi în Europa”, la Radio VIVA FM

Libera circulație a lucrătorilor este una dintre libertățile fundamentale ale cetățenilor Uniunii Europene și unul dintre pilonii pieței interne, consacrat prin Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene.

EURES este o reţea de cooperare constituită din serviciile publice de ocupare a forţei de muncă şi alți membri şi parteneri – sindicate, patronate, firme private de plasare, instituții de învățământ – reţea coordonată de Comisia Europeană.

Obiectivul reţelei este de a facilita libera circulaţie a lucrătorilor în cadrul Spaţiului Economic European, cele 28 de state membre ale Uniunii Europene plus Norvegia, Liechtenstein şi Islanda, precum şi în Elveţia.

Dacă vrei să afli ce oferte sunt disponibile în vestul continentului, ascultă marți și vineri, la ora 10,40, “Joburi în Europa”, în întreaga rețea VIVA FM, cu Alina Andronic.

Centrele EURES din cadrul Agențiilor pentru Ocuparea Forței de Muncă din Regiunea de Nord-Est mențin oferte variate pentru posturi în străinătate.

Începem cu Germania, lider incontestabil pe piața continentală, care propune oferte pentru specialiști și consultanți IT, recepționeri, zidari, grădinari, bucătari, electricieni, ospătari, mecanici, specialiști logistică, stivuitori, șoferi de camion, măcelari și tâmplari.

Marea Britanie vine tare din urmă și în acest domeniu, chiar dacă Brexitul continuă să rămână o mare necunoscută. Iată câteva dintre meseriile cele mai căutate: sudori și debitatori autogeni, cosmeticieni, coafori, bucătari, asistente medicale și moașe, instalatori, mineri și asamblori.

O piață căutată tradițional de către angajații români este cea spaniolă, care oferă variante pentru specialiști în asistență socială, vânzători la comandă prin telefon, instructori pregătire sportivă, proiectanți de sisteme informatice, șoferi de autobuze și chiar profesori universitari.

În imediata apropiere, Portugalia ne atrage atenția cu joburi interesante pentru muncitori necalificați în industria prelucrătoare, specialiști în contabilitate, coafori, chelneri, șoferi de autocamioane, îngrijitori la domiciliu, călcătorese și funcționari de evidență a stocurilor.

Dăm o scurtă raită și în nordul continentului și ne referim la Finlanda, stat care este interesat de șoferi de camioane, asistenți îngrijitori, mecanici, contabili, bucătari și ingineri constructori.

În scurtul nostru periplu european nu puteam ocoli Belgia, care avansează locuri pentru proiectanți și analiști de sisteme, brutari, patiseri, agenți de vânzări, personal de îngrijire a sănătății, vânzători la tarabe și în piețe, asistenți medicali și menajere.

O țară mică, dar în continuă dezvoltare – Estonia scoate pe piața EURES oferte demne de reținut care îi privesc pe agricultori, specialiști în învățământ, muncitori calificați în metalurgie, asamblori și ingineri electroniști.

Chiar dacă nu reprezintă o piață tradițională pentru români, Cehia își dezvoltă continuu ramurile economice, așa încât solicită ocuparea posturilor de recepționeri, operatori mașini-unelte, constructori de case, mecanici auto, operatori de prelucrare a metalelor și laboranți.

În fine, trebuie să vă informăm că ultima săptămână a adus o creștere a locurilor de muncă în Italia, acolo unde sunt ceruți îngrijitori la domiciliu, operatori servicii telefonie, traducători, profesori în învățământul secundar, recepționeri hotel și chelneri.

Dacă v-am reținut atenția, trebuie să știți că amănunte puteți afla la birourile EURES din cadrul Agențiilor pentru Ocuparea Forței de Muncă din județele Iași, Suceava, Botoșani și Neamț.

comments

comments
Notă de informare privind protecţia datelor personale

Acceseaza