full screen background image

“Joburi în Europa”, la Radio VIVA FM

Libera circulație a lucrătorilor este una dintre libertățile fundamentale ale cetățenilor Uniunii Europene și unul dintre pilonii pieței interne, consacrat prin Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene.

EURES este o reţea de cooperare constituită din serviciile publice de ocupare a forţei de muncă şi alți membri şi parteneri – sindicate, patronate, firme private de plasare, instituții de învățământ – reţea coordonată de Comisia Europeană.

Obiectivul reţelei este de a facilita libera circulaţie a lucrătorilor în cadrul Spaţiului Economic European, cele 28 de state membre ale Uniunii Europene plus Norvegia, Liechtenstein şi Islanda, precum şi în Elveţia.

Dacă vrei să afli ce oferte sunt disponibile în vestul continentului, ascultă marți și vineri, la ora 10,40, “Joburi în Europa”, în întreaga rețea VIVA FM, cu Alina Andronic.

Acest final de săptămână aduce noi oferte de muncă prezentate de centrele EURES.

Germania continuă să fie lider incontestabil, cu variante pentru zidari, șoferi de autocamioane și mașini de mare tonaj, brutari, cofetari, programatori, asamblori tehnici, distribuitori, asistenți de vânzare în magazin, matrițeri și constructori.

Locul secund în ceea ce privește numărul locurilor vacante este ocupat de Franța – aici găsiți în special posturi pentru chelneri, tehnicieni informații, lucrători în agricultură și grădinărit, cosmeticieni, bucătari, tehnicieni chimici, bibliotecari și specialiști contabili.

Un alt stat cu oferte interesante pe piața muncii este Belgia, care ne atrage atenția datorită joburilor pentru funcționari la birouri de informații, agenți de vânzări, șoferi de camioane, audiologi, reglori mașini unelte și ingineri electroniști.

Alegem o altă țară care își diversifică oferta în mod continuu, și anume Austria. Asta deoarece este posibil să fiți atrași de variantele pentru asistenți vânzare în magazin, chelneri, muncitori necalificați în industria lemnului, casieri, vânzători de bilete, montatori comunicații și proiectanți.

În nordul continentului, Suedia continuă să prezinte oportunități serioase pentru programatori, tehnicieni constructori, îngrijitoare pentru copii, vânzători în alimentație publică, recepționeri, educatori, tâmplari și dulgheri.

Dacă tot suntem în plin sezon estival, ne mutăm geografic în partea opusă a Europei și vedem că în Cipru sunt căutați vânzători la comandă prin telefon, betoniști, contabili, barmani, fizioterapeuți și șoferi de camionete.

În fine, vă indicăm piața muncii din Elveția, un stat neutru politic și bine consolidat economic. Cele mai avantajoase oferte sunt cele pentru barmani, giuvaergii, agenți de asigurări, cofetari și montatori instalații interioare.

Atât deocamdată despre ofertele de pe piața europeană a muncii, amănunte interesante puteți afla la centrele EURES din cadrul Agențiilor pentru Ocuparea Forței de Muncă din județele Iași, Suceava, Botoșani și Neamț.

comments

comments