full screen background image

“Joburi în Europa”, la Radio VIVA FM

Libera circulație a lucrătorilor este una dintre libertățile fundamentale ale cetățenilor Uniunii Europene și unul dintre pilonii pieței interne, consacrat prin Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene.

EURES este o reţea de cooperare constituită din serviciile publice de ocupare a forţei de muncă şi alți membri şi parteneri – sindicate, patronate, firme private de plasare, instituții de învățământ – reţea coordonată de Comisia Europeană.

Obiectivul reţelei este de a facilita libera circulaţie a lucrătorilor în cadrul Spaţiului Economic European, cele 28 de state membre ale Uniunii Europene plus Norvegia, Liechtenstein şi Islanda, precum şi în Elveţia.

Dacă vrei să afli ce oferte sunt disponibile în vestul continentului, ascultă marți și vineri, la ora 10,40, “Joburi în Europa”, în întreaga rețea VIVA FM, cu Alina Andronic.

Lunile calde aduc noi oferte de muncă în străinătate, centralizate de EURES.

Lider continuă să rămână Germania, care propune posturi pentru zidari, personal în domeniul gastronomiei în sistem, grădinari, bucătari, inspectori tehnici de tren, electricieni, sudori, ospătari, mecanici mașini de prelucrare a plasticului, maseuri, recepționeri, șoferi de camioane și operatori stivuitori.

Pe locul 2 în clasamentul european al joburilor se plasează, de săptămâni bune, Ungaria. Acolo sunt la mare căutare facturiștii, muncitorii necalificați, electricienii, consilierii vânzări, bucătarii, operatorii mașini de prelucrare, montatorii structuri pentru construcții, sudorii, dulgherii și cofetarii.

Ne mutăm atenția spre nordul continentului și vă spunem că Norvegia are libere locuri pentru tâmplari, operatori mașiniști, ospătari, lucrători în producție, tinichigii, vopsitori și mecanici auto, iar Suedia pentru mecanici.

Țara lalelelor, Olanda, nu se dezminte, afișând pe lista EURES variante pentru procesori bulbi de flori, culegători ardei și muncitori necalificați în grădinărit și horticultură.

Perioada vacanțelor și concediilor nu putea să nu aducă oferte în acest sector, operatorii din Franța încheind contracte pentru lucrători polivalenți în hoteluri.

La final, dar nu în cele din urmă, Austria vă reține atenția cu locuri vacante pentru muncitori calificați în domeniul forestier.

Dacă sunteți interesați de condițiile de muncă și de salarizare, le puteți obține de la Agențiile pentru Ocuparea Forței de Muncă din județele Iași, Suceava, Botoșani și Neamț.

comments

comments