full screen background image

“Joburi în Europa”, la Radio VIVA FM

Libera circulație a lucrătorilor este una dintre libertățile fundamentale ale cetățenilor Uniunii Europene și unul dintre pilonii pieței interne, consacrat prin Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene.

EURES este o reţea de cooperare constituită din serviciile publice de ocupare a forţei de muncă şi alți membri şi parteneri – sindicate, patronate, firme private de plasare, instituții de învățământ – reţea coordonată de Comisia Europeană.

Obiectivul reţelei este de a facilita libera circulaţie a lucrătorilor în cadrul Spaţiului Economic European, cele 28 de state membre ale Uniunii Europene plus Norvegia, Liechtenstein şi Islanda, precum şi în Elveţia.

Dacă vrei să afli ce oferte sunt disponibile în vestul continentului, ascultă marți și vineri, la ora 10,40, “Joburi în Europa”, în întreaga rețea VIVA FM, cu Alina Andronic.

Centrele EURES din nordul Moldovei propun și în această săptămână oferte variate.

Capul listei este ocupat în continuare de Germania, care deține supremația cu posturi pentru personal gastronomie în sistem, grădinari, inspector tehnic de tren, sudori, ospătari, bucătari, electricieni, maseuri, recepționeri, șoferi de camioane, operatori stivuitori, manipulanți bagaje, tâmplari, măcelari și tehnicieni aparate.

În nordul rece al continentului, Norvegia atrage cu posturi pentru tâmplari, operatori mașiniști, ospătari, instalatori ventilație, grădinari, lucrători în producție, tinichigii, vopsitori, mecanici auto, dar și pentru medici hematologi.

Oferte numeroase sunt propuse de Ungaria, lista conținând joburi pentru facturiști, muncitori necalificați, electricieni, consilieri vânzări, bucătari, brutari, operatori mașini de prelucrare, montatori structuri pentru construcții, sudori, dulgheri, cofetari, casieri, vânzători și manipulanți.

Ne mutăm atenția în Olanda, unde sunt vacante posturi pentru procesori bulbi de flori, culegători ardei și muncitori necalificați în grădinărit și horticultură.

Țara în care a fost construit primul zgârâie-nori din Europa, mai exact Belgia, începe săptămâna cu variante interesante pentru ingineri, manageri proiecte și proiectanți.

Celebră pentru producția, dar și pentru consumul de bere, Danemarca avansează pe piața muncii oferte pentru mecanici utilaje fermă, operatori mașini asamblare și horticultori.

Pe scurt, acestea ar fi propunerile centrelor EURES, dar dacă vreți să aflați detalii referitoare la condiții de muncă și salarizare, adresați-vă cu încredere Agențiilor pentru Ocuparea Forței de Muncă din județele Iași, Suceava, Botoșani și Neamț.

comments

comments
Notă de informare privind protecţia datelor personale

Acceseaza