full screen background image

Despre “epoca de aur” a hocheiului rădăuţean, cu Costel Doboș și Constantin Curelar

Vineri, 7 iunie, în cadrul emisiunii sportive realizate de Manuel Costache la Viva Fm Rădăuți, au fost invitați Costel Doboș și Constantin Curelar, doi dintre exponenții de marcă ai echipei de hochei pe gheață din Rădăuți, din perioada anilor 1970.

Încă de la început, cei doi au evocat rolul deosebit al profesorului Ștefan Tomovici, cel care a creat acea echipă minunată de hochei la Rădăuți și care le-a insuflat dragostea pentru acest sport.

Curelar, care a fost poate cel mai mare hocheist pe care l-a dat Rădăuțiul, a evoluat în anii 60 la Metalul Rădăuți și rememorează și acum cu drag acele perioade.

El a povestit ascultătorilor că antrenamentele se făceau la ora 5 dimineața, pentru a fi gheața bună, își pregăteau singuri gheața și erau dedicați total acestui sport.

Pe vremea aceea erau turnee zonale între echipele din Rădăuți, Suceava și Vatra Dornei, iar hocheistii rădăuțeni se impuneau de fiecare dată.

Echipa din Rădăuți a promovat în prima ligă din România, unde a evoluat cu succes, iar de la Rădăuți au plecat numeroși hocheişti la echipele de top din România, evoluând apoi și la echipa națională.

Chiar Constantin Curelar a plecat de la Rădăuți, întâi la Galați, unde a câștigat titlul național, fiind doar opt jucători în lot, ajungând apoi la Steaua, cu care a câștigat patru titluri naționale, și a evoluat cu succes și pentru naționala României.

Costel Doboș a făcut parte din generația anilor ’70 a hocheiștilor din Rădăuți, cu care a reușit de asemenea promovarea în prima ligă din România.

El a povestit ascultătorilor ce frumos era atunci când la turneele finale întâlnea hocheiști rădăuțeni la toate echipele de top din România.

Ambii au amintit de marele portar al echipei naționale a României, Gheorghe Huțanu, cel care a fost declarat cel mai bun portar la trei ediții ale Campionatului Mondial.

Ambii interlocutori au ținut să amintească de actuala echipă națională a României, care a reușit promovarea în liga a doua valorică.

Deși sunt mulți copii care vor să practice acest sport, lipsa patinoarelor face că acest sport să aibă tot mai puțini practicanți.

Doboș a menționat că ar fi necesar un patinoar artificial în Rădăuți, un oraș cu tradiții în hochei, pentru a se putea practica sporturi de iarnă, acest patinoar putând să se autofinanțeze.

Și Curelar, care este antrenor la juniorii clubului CSM SUCEAVA, a susținut necesitatea unui patinoar la Suceava, pentru ca micii hocheişti suceveni să își poată desfășura activitatea în condiții optime.

În final, ambii invitați au invitat copiii să facă sport.

comments

comments