full screen background image

4 iunie – Excursiile de azi și de ieri

E vară în calendar, așa că ne gândim mai des decât oricând la vacanță. În școli aerul a devenit mult mai fierbinte decât e afară. Pentru unii de nerespirat chiar, din același motiv: pentru că sunt cu gândul la vacanță.

A trecut vremea când lecțiile se țineau în ritm alert, de sârbă pentru că afară era ger și ne mișcam parcă mai rapid pentru a ne încălzi. Acum recapitulările finale se fac în ritmul marșurilor triste. Pentru că gândul e… la vacanță. Și nu oricare, ci cea mare: vacanța de vară.

Și totuși, mai este nițel până agațăm cartea în cui în învățământul preuniversitar. Iar dacă mai e ceva vreme până se golesc școlile de elevi, e musai de căutat surogaturi pentru supraviețuirea până la vacanță…. Unul ar fi excursiile. Mai lungi sau mai scurte, în județ sau în afara județului. Cu toți colegii din clasă, cu autocarul, cu multă voie bună.

Vă mai amintiți excursiile de pe vremuri? În care partea cea mai interesantă ni se părea călătoria cu autocarul în care făceam glume, aruncam un zâmbet colegului pe care îl simpatizam mai mult sau cântam de mama focului cântece pionierești?

Lucrurile nu s-au schimbat prea mult. Și acum excursioniștii îndrăgesc cel mai mult partea cu călătoria și mai puțin vizita la muzeu sau la o mănăstire celebră. Doar că acum cei mici cântă refrene legate nu de eroi ci de eroine, iar zâmbetul discret din colțul gurii e mult mai îndrăzneț. Asta în cazul în care preocuparea principală nu e vreun joc pe telefon sau tabletă, în situația neinspirată în care i s-a permis să plece cu el de acasă. Iar dacă i s-a permis, excursia nu mai e decât un alt mod prin care deținătorul gadgetului a găsit calea de a se juca nu doar o oră două, cât o făcea acasă. Ci atâtea ore cât durează deplasarea cu autocarul în excursie. El s-ar juca și pe drumul ce urcă spre Cetatea Neamțului, dar pe jos e mai ușor de remarcat și nu vrea să i se confiște ocupația de bază.

Iar la finalul zilei, când părinții îl întreabă cum a fost în excursie… Păi cum să fie?!?… Super!… Și pentru că a fost inspirat în ultima jumătate de oră și a dat un “search” pe Google, știe chiar să-i spună vreo două cuvinte și despre fiecare obiectv turistic…. Tot e mai mult decât nimic… Cam așa cu excursiile școlare din ziua de astăzi.

Vreme bună să aveți, dragii mei, oriunde ați porni în excursie cu gândul la vacanță!

comments

comments
Notă de informare privind protecţia datelor personale

Acceseaza