full screen background image

Colegiul Tehnic Rădăuți şi Școala „Mihai Eminescu” Rădăuți, reevaluate în cadrul Programului Mondial „Eco-Schools”

Miercuri, 29 mai 2019, în sala de ședințe a Hotelului Gerald’s a avut loc activitatea de reevaluare a Colegiului Tehnic Rădăuți, alături de Școala Gimnazială nr. 3 „Mihai Eminescu” Rădăuți, în programul Mondial „Eco-Schools”, un program ce cuprinde 81 de organizații din 68 de țări.

Au fost alături de acestă activitate Inspectoratului Școlar Județean – reprezentat prin insp. Tatiana Vintur, reprezentanții Centrului Carpato-Danubian de Geocologie, reprezentat prin prof. dr. Cornelia Dincă, președinte și Petru Dinică, vicepreședinte al centrului.

Au fost prezenți de asemenea și partenerii celor două unități de învățământ, cei care au sprijinit activitățile acestora – Primăria Rădăuți (reprezentată prin viceprimarul Bogdan Loghin), Consiliul Local Rădăuți (Bogdan Loghin, Radu Munteanu, Bogdan Nicolau, Adi Jecalo), Direcția Silvică (ing. Moldovan Costel), Asociația de Părinți a Colegiului Tehnic Rădăuți (asist. Mariana Țugui), dar și alte instituții de învățământ, cu care şcolile sunt în mediul internautic într-un continuu schimb de experiențe, părinți, elevi, cadre didactice, reprezentanți mass media, Viva Fm fiind mereu alături de acțiunile desfășurate în cadrul acestui proiect.

Programul a început cu expunerea celor de la Colegiul Tehnic Rădăuți (CTR).

Programul ecologic CTR: „ Conservăm Toate Resursele!” a cuprins numeroase activități:
• „Pădurea de mâine- activitate de plantare;
• „Rădăuțiul Verde”- pavoazarea parcului central;
• „Ziua Pământului”- utilizarea eficientă a resurselor electrice;
• „Centrul de colectare deșeuri”- trierea selectivă a sticlei, plasticului, cartonului;
• „Case tradiționale românești”- utilizarea creativă a resurselor, prin creare de machete;
• „Protejați laleaua pestriță”- educație extinsă dincolo de clasă;
• „Parada Eco”- valorificarea deșeurilor prin obiecte decorative;
• „Spune da, pentru sănătatea ta!”- îmbunătățirea calității vieții prin hrană sănătoasă;
• Acțiuni cu caracter sportiv și recreativ ( echitație, meciuri amicale, ciclism).

Activitățile cu caracter ecologic au presupus implicarea continuă a elevilor Colegiului Tehnic Rădăuți, care speră să devină protagoniștii propriei educații, să fie responsabili de ale lor acțiuni, să aibă deprinderi și motivații pentru a utiliza eficient resursele Pământului.

Crearea de bune reflexe, dar și implementarea principiilor ecologice au fost aplicate atât în cadrul orelor de specialitate, cât și a cursurilor opționale, a dezbaterilor permanente din cadrul Consiliului Eco al Elevilor (Mârșu Dan, 9B-coordonator), coordonate de prof. Puiu Loredana, prof. Bândiul Ionela, prof. Sandu Maria, prof. Moldovan Lia, prof. Teleagă Ancuța, prof. Coroamă Camelia, prof. Mara Perța, prof. Marici Elisabeta, prof. Popa Anna, prof. Maria Ardelean, prof. Minciu Anda, prof. Turturean Lucia, prof. Prelipcean Loredana, bibl. Gianina Haraseniuc etc.

Creșterea gradului de conștientizare în rândul elevilor a nevoii de protejare a mediului, a viziunii inspiratoare și a pasiunii energizante au fost create prin exemple de bune practici, personalizate de dir. Țugulea Gelu și dir.adj. Popescu Angela și Fomin Michaela.

Se dorește ca prin activitățile bio demarate de Colegiul Tehnic Rădăuți să se atragă atenția asupra faptului că omul afectează mediul în fiecare clipă, că ne sufocăm progresiv într-un mediu alterat și că stă în puterea noastră să „stăpânim natura, prin a ne supune ei” (Francis Bacon).

“Un test important pentru generația actuală este acela de a rezolva abil problemele de mediu, în contextul provocărilor globale cu care omenirea deja de confruntă. De aceea, utilizăm foarte puțin plasticul, mergem pe jos cât mai mult, închidem la ore toate mijloacele de comunicație. Lăsăm natura să ne fie profesor. Credem că Noi suntem una dintre forțele naturii și că împreună putem înțelege și proteja natura cu adevărat”, au transmis organizatorii.

Prof. Puiu Loredana, cea care a fost sufletul activităților desfășurate de Colegiul Tehnic Rădăuți, a premiat și trei clase ale Colegiului pentru implicarea deosebită în cadrul acestui proiect și a a răsplătit cu diplome și cadrele didactice implicate în proiect.

Și întreaga comunitate a Școlii Gimnaziale „Mihai Eminescu” din Rădăuți a participat, cu emoție și cu deosebită bucurie, la cea de-a patra reevaluare a activităților desfășurate pe parcursul unei perioade de doi ani, în vederea obținerii titlului de “Eco-Şcoală”, titlu pe care școala l-a primit, împreună cu Steagul Verde, după evaluarea din 2011.

Entuziasmul juvenil s-a manifestat minunat, prin participarea la acest Program Mondial, mai ales că elevii au înțeles scopul tuturor acțiunilor întreprinse: creşterea gradului de conştientizare și de implicare a copiilor în protejarea mediului înconjurător, știut fiind că “A înţelege natura înseamnă a înţelege viitorul, dar a face ceva pentru salvarea naturii, atât de ameninţată azi, înseamnă a contribui la fericirea omenirii.” (Edgar Allan Poe)

Diverse activități au fost realizate în cadrul acestui program, dar le vom menționa doar pe cele mai relevante:
– „Drumul deșeurilor” – vizită la centrul Bucovina verde
– „Pământ, suflet, culoare!” – expoziții de desene, postere, fotografii
– „Eco-Fashion”, „O altfel de grădină”– valorificarea deșeurilor în obiecte decorative
– „Artă din deşeuri” – confecţionarea de obiecte din materiale reciclabile
– „Ziua ECO” – ecologizarea sălii de clasă, ecologizarea curții școlii și a spațiului din jurul școlii
– „LET’S DO IT, ROMÂNIA!” – ecologizare parc
– „Grădina şcolii” – activitate de plantare flori
– Activitate de plantare copaci ]n parteneriat cu Ocolul silvic Solca
– „Să păstrăm mediul curat” –colectare selectivă
– „Şcoala Ecoterrienilor” – colectare DEEE şi DBA
– „De vorbă cu Doamna Muşeţel”
– Excursii tematice în diferite zone ale țării

Coordonatorul eco al Școlii Gimnaziale “Mihai Eminescu” a fost prof. Capțan Maria Elena, cea care a prezentat de altfel și activitățile desfășurate de către elevii Școlii Gimnaziale “Mihai Eminescu”, ajutată fiind de către doi elevi ai Școlii.

Directorul Școlii “Mihai Eminescu”, prof. Sascău Gabriela, a ținut să precizeze că nu ar fi putut avea atâtea realizări, atâtea satisfacții și atâta succes, dacă elevii nu i-ar fi avut mereu alături, tovarăși și îndrumători, pe părinți, cărora le mulțumește pentru înțelegere și colaborare.

De asemenea, a mulțumit tuturor elevilor și cadrelor didactice care s-au implicat în derularea activităților și i-a felicitat pentru succesul care crește prestigiul școlii.

Un grup de copii de la clasa pregătitoare au arătat cum se plantează plante – eco, iar un alt grup de mici elevi au susținut un scurt program artistic, în care au interpretat roluri de flori, costumați fiind ca atare.

În final, au luat cuvântul toți partenerii acestui proiectm care au felicitat la unison copiii și cadrele didactice implicate în proiect.

comments

comments