full screen background image

SUCEAVA BLUES FESTIVAL „FANI ADUMITROAIE” Ediția a X-a, 6–9 iunie 2019

Pentru câteva zile frumoase de început de iunie, Suceava devine un oraș plin de oameni îndrăgostiți de atmosfera unui festival muzical cu o personalitate distinctă, aflat anul acesta la a 10-a ediție și la 18 ani de la prima apariție.

Capetele de afiș ale acestei ediții sunt americanii ROBBEN FORD (6 iunie) şi ERIC GALES (7 iunie), artişti cu un box-office impresionant, multipli nominalizați ai premiilor Grammy, care fac din ediția de anul acesta a Suceava Blues Festival „Fani Adumitroaie” un eveniment major de blues în România.

Pe aceeași scenă cu aceștia vor mai urca, pe 6 iunie: Joe Rusi Trio & Leslie Smith (Norvegia, SUA) și BluemanS (România), pe 7 iunie: Rareș Totu Midnight Sun featuring Dean Bowman (România, SUA) și  John Montana & The Contact (UK), iar pe 8 iunie: Vlad Prisacariu (România), Berti Barbera & Nicu Patoi (România) și Vali „SirBlues!” Răcilă & Raul Kușak: Handmade Blues (România).

ROBBEN FORD este unul dintre cei mai cunoscuți 100 de chitariști ai lumii și unul dintre cei mai premiați artiști de blues şi jazz. Privit în primul rând ca un bluesman, opera lui se întinde de la blues la rock și jazz, la funk și dincolo de aceste genuri, toate oferite cu un stil spontan și accesibil. Colaborările sale pot face foarte ușor subiectul unei întregi enciclopedii, de la Miles Davis la Joni Mitchell, George Harrison sau Mavis Staples.

ERIC GALES a crescut într-o familie religioasă. Împreună cu frații lui, Eugene și Manuel, asculta Jimi Hendrix, Cream, Muddy Waters, Blue Cheer, Albert King, John Lee Hooker, King’s X și Stevie Ray Vaughan. Micul Eric, care avea doar 4 ani, a absorbit totul și de aici a pornit povestea incredibilă de blues, hard rock și psychedelic. Dreptaci fiind, el a învățat să cânte de la frații săi mai mari, care erau stângaci, de aici şi explicația modului ieșit din comun în care ține ghitara, pe stânga şi cu susul în jos. E poreclit „The God Gifted Guitarist” şi a câștigat titlul de cel mai bun Artist de blues-rock al lumii în 2019.

JOE RUSI  e chitarist, pianist, compozitor, profesor de muzică, deținător al mai multor distincții culturale norvegiene. Joe are un rol special anul acesta: să cânte împreună cu o foarte valoroasă solistă şi pianistă din New Orleans—LESLIE SMITH. De altfel, colaborarea dintre cei doi a început odată cu înregistrarea primului album de studio al lui Joe Rusi, şi a continuat cu „Who I am“, produs tot în New Orleans, alături de mari artiști de blues, disc ce a fost nominalizat la Norwegian Grammys Awards.

RAREŞ TOTU nu este chitarist de blues sau rock, este pur şi simplu chitarist. Unul considerat a fi cel mai bun şi în România, dar şi în Ungaria. Proiectul său Rareş Totu’s MIDNIGHT SUN va fi completat de prezenţa lui DEAN BOWMAN, un american despre care Guardian Music zice că „e sentimental, carismatic și de o tehnică desăvârșită … o stea”.

VALI RĂCILĂ foloseşte alternativ patru chitare, mânuite cu tehnici diferite precum slide sau fingerpicking, acompaniindu-şi astfel interpretările vocale. La Suceava, va urca pe scenă cu RAUL KUȘAK, unul dintre cei mai pianiști din Români

BERTI BARBERA și NICU PATOI pornesc la drum cu un nou proiect, preocupați de permanenta legătură dintre ei și public, nerăbdători să-și prezinte materialul care va constitui viitorul lor album, „Blue Drop”, o captivantă colecție de piese blues, abordate divers și modern, în binecunoscuta manieră de duet. În preajma lansării, cei doi complecși muzicieni vor testa noile piese incluzându-le în repertoriul lor de concert.

 

JOHN MONTANA avea 6 ani când interpreta un fragment dintr-o sonată de Mozart în fața unui public destul de numeros. La 12 ani a primit prima chitară. Un cadou de bun augur, am zice, mai ales că destinatarul lui este primul, probabil și singurul, chitarist român care a concertat pe scena celui mai faimos club din lume Cavern Club Liverpool.

ALEXANDRU CISMARU (BLUEMANS) e un tânăr talentat, născut la Tulcea. În copilărie, a fost influențat de Led Zeppelin, AC/DC, Deep Purple, Pink Floyd, Whitesnake / David Coverdale și Joe Satriani / Steve Vai. A mai crescut și s-a apucat de studiat Jimi Hendrix, Jeff Beck, S.R.V., Eric Clapton, Gary Moore. Așa a ajuns să fie un muzician pasionat de Blues-Soul-R & B-Jazz-Funk-Rock.

VLAD PRISACARIU a început studiul chitării la vârsta de 10 ani și a progresat rapid și constant. În anul 2016 a câștigat premiul 1 în cadrul Iași Guitar Festival, ulterior susținând concerte alături de trupa Soul Serenade și Andre Cerbu &The Crossroads, dar si mini concerte solo interpretand piese celebre din repertoriul Tommy Emanuel si Chet Atkins. Și are doar 18 ani, proaspăt împliniți.

Ediția din 2019 propune amplasarea scenei principale pe Esplanada Casei Culturii (lângă Palatul Administrativ), cu acces gratuit în 3 seri de spectacole în aer liber.

Festivalul, în sine, este o poveste dincolo de eveniment. S-a născut din pasiune, din spiritul muzicii, din recunoștința pe care prietenii lui Fani Adumitroaie—cel mai important artist de blues pe care l-a avut Suceava și unul dintre pionierii blues-ului din România—i-au adus-o după ce acesta s-a stins din viață.

În cele 9 ediţii de până acum au concertat nume sonore pe scena Festivalului. Din România au participat artiști cunoscuți ca Nightlosers, Rareș Totu, Raul Kușak, Vali Răcilă, A.G. Weinberger, Mike Godoroja, Cyfer, Sorin Chifiriuc, Quo Vadis, Semnal M, Florin Giuglea, Berti Barbera, Marcian Petrescu, dar și artiști tineri ca Axis sau Andrei Cerbu. Au fost şi artişti români stabiliţi în străinătate: Marius Dobra (Austria), Joe Rusi (Norvegia) sau Johnny Mitrache (Franța). Artişti de top din Europa ca Henrik Freischlader (Germania), Blue Family & Ana Radzic (Serbia), Tiny Legs Tim (Belgia), Borsodi Blues (Ungaria), Giles Robson, Lee Hedley sau Malone Sibun Band (UK), dar şi nume importante din SUA ca Matt Schofield, KirK Fletcher, Josh Smith, Dean Bowman, Clay Windham, Ryan Donohue au adus recunoaştere Festivalului şi au contribuit la reuşita acestuia. Toţi aceştia, dar şi standardul artistic ridicat al evenimentului, au făcut ca publicul să fie prezent în număr din ce în ce mai mare, iar Festivalul să devină o emblemă culturală a Sucevei și a României, o manifestare de talie europeană.

Festivalul a trecut și el prin numeroase schimbări. De la ediția pilot din „Lăptăria lui Enache” (prilej cu care a fost lansat și unicul produs discografic al lui Fani Adumitroaie: „BLUES CON-FUSION”), trecând prin diverse locuri (Casa de Cultură, Club 60, Talcioc Cultural, Gârla Morii, Cetatea de Scaun a Sucevei) și folosind denumiri care s-au schimbat și ele (MusicFest, Blues No Mercy, Blues Con Fusion), evenimentul a crescut ca valoare, înglobând, sub umbrela sa, pe lângă artiști, public și parteneri media, sponsori din business-ul local sau voluntari din cadrul ONG-urilor locale.

Suceava Blues Festival a devenit un reper cultural important al acestei regiuni şi a consolidat o formulă sustenabilă prin care arta, divertismentul și educația „fuzionează”. Alte arte, ca filmul, pictura, fotografia se alătură şi ele acestui eveniment. Un concert filmat la ediţia din 2014 şi lansat ca produs live al unui artist prezent în Festival, un documentar intitulat „The Story. The City. The Blues” care spune povestea ediţiilor de până în 2016, expoziţii ale unor artişti plastici, lansări de carte, fotografii și eseuri ale unor jurnaliști locali, workshop-uri gratuite, toate se suprapun ideii că artele se pot îmbina armonios în cadrul Suceava Blues Festival „Fani Adumitroaie”.

Mai multe găsiți și pe facebook.com/suceavablues.ro

 

comments

comments