full screen background image

24 mai – Dilema ciorii… și a mea

Se-apropie alegerile pentru europarlamentare și mulți români sunt în dilemă… Cum e mai bine să fac? Să merg sau să nu merg la vot? Iar dacă merg la vot, cu cine oare să votez?… Iar dilema aceasta a născut în spațiul online, acolo unde se adună mai multe păreri decât în viața de zi cu zi, o sumedenie de polemici, o sumedenie de zbateri, de încrâncenări sau dimpotrivă, de ironii și glume.

Mie însă mi-a plăcut o postare mai mult decât altele. E o imagine cu o cioară, însoțită de o scurtă povestioară. Cioara, stând cu bucata de cașcaval în cioc, e întrebată de vulpe dacă merge la vot. (Nu cred că e nevoie de explicații suplimentare pentru a face similitudini cu personajul mai negricios sau cu cel șiret, în spațiul Mioriței noastre.) Cert este că cioara, gureșă cum o știm, răspunde fără să-și pună puținii neuroni la muncă. Negativ. Iar cașcavalul i-a căzut din cioc. Moment în care puținii neuroni ai zburătoarei stârnesc dilema… “Dacă aș fi răspuns DA, oare se schimba ceva?”.

Chiar așa… Oare dacă ar răspunde DA, s-ar schimba ceva? Zic că un simplu răspuns, pozitiv sau negativ, nu schimbă cu siguranță nimic. Căci în vorbele unei ciori și chiar ale vreunei alte păsări mai arătoase sau care scoate sunete mai melodioase, mi-e greu acum să mă mai încred. Sunt mai degrabă interesată de faptele ei, de ce va face în ziua votului. Pentru că mă gândesc că cioara, care stă acum chinuită de dilema votului, e bine-merci chiar dacă stomacu-i este mai gol.

Nu trage nimeni cu pietre în ea, nu-i doboară nimeni cuibul din copac, nu-i strivește nimeni ouăle, chiar dacă multora le este foarte antipatică. Toate acestea datorită legilor europene care o protejează. Căci e ocrotită de legislaţia europeană pentru că, spune cartea, “mănâncă insecte și rozătoare și hoituri, iar pe de altă parte, în cuibul lor se adăpostesc alte specii de păsări, la rândul lor ocrotite de om”.

Dar dacă cioara noastră n-ar mai fi apărată de legile europene?! Oare ar mai avea timp de astfel de dileme? Să zbor sau nu spre secția de vot?… Sau ar fi mai preocupată să se apere de cei mulți, sătui de mizeria pe care o face și zgomotul prea puțin plăcut?
Mă-ntreb și eu… Căci, la ora asta, cam toți suntem în rezolvare de dileme.

comments

comments