full screen background image

Întâlnirea Comitetului Comun de Management UNESCO 2019 se va desfășura la Suceava

Ministerul Apelor și Pădurilor (MAP), cu sprijinul Regiei Naționale a Pădurilor-Romsilva, organizează la Suceava “Întâlnirea Comitetului Comun de Management al sitului Patrimoniului Mondial Natural UNESCO ”Păduri străvechi și seculare de fag din Carpați și alte regiuni ale Europei”, care va avea loc, în perioada 21-23 mai, la Hotel Imperium.

Participă ministrul Apelor și Pădurilor, România, Ioan Deneș, consilierul Radu Sbîrnea, de la MAP, Viktoria Hasler – Ministerul Federal pentru Sustenabilitate și Turism din Austria, Hanns Kirchmeir – ECCO Institute of Ecology, Austria, experți naționali în domeniu.

Evenimentul se adresează tuturor experților “care s-au implicat activ în domeniul politicilor și managementului sitului ce a fost inclus în lista UNESCO în 2017”.

Pentru ziua de 21 mai, agenda evenimentului cuprinde o excursie în teren, la componenta „Codrul secular Slătioara”, situată la 60 km de Suceava.

Ziua de 22 mai și dimineața zilei de 23 mai sunt dedicate discuțiilor specifice, pe mai multe teme: “Situația curentă a solicitărilor UNESCO, rapoarte și pregătiri pentru a 43-a sesiune a Comitetului Patrimoniului Mondial”, care va avea loc la Baku, Azerbaijan, în perioada 30 iunie – 10 iulie 2019; “Ghiduri și declarație a Valorii Excepționale Universale”; “Procesul de extindere și pașii următori”; “Aspecte privind finanțarea – proiecte actuale și viitoare și posibile metode de compensare”; “Acțiuni specifice țărilor, alte evenimente viitoare și termene”.

În anul 2007 a fost aprobată prima înscriere în Patrimoniul Mondial UNESCO a unor suprafeţe de păduri primare şi seculare de fag din Munţii Carpaţi, situate pe teritoriul Slovaciei şi Ucrainei, iar în anul 2011 au fost înscrise în acest patrimoniu păduri seculare de fag din Germania. La acea dată, suprafaţa totală a componentelor sitului era de 33.669 ha, iar suprafaţa tampon – 62.400 ha.

În România, în perioada 2012 – 2014, s-a desfășurat acțiunea de identificare a zonelor candidate a fi incluse în patrimoniul Unesco, fiind selectate 8 componente, cu o suprafaţă totală de 23.983 ha, şi o zonă tampon de 64.450 ha.

Codrul secular de la Slătioara ocupă o suprafață sit de circa 609 hectare, cu o zonă tampon de 429,4 hectare.

În prezent, situația suprafețelor din situl “Păduri de fag primare și seculare din Carpați și alte regiuni ale Europei” cuprinde 12 state – Albania, Austria, Belgia, Bulgaria, Croația, Italia, România, Slovenia, Spania, Ucraina, Germania și Slovacia, cu o suprafață sit de 89.783 hectare.

comments

comments