full screen background image

DSP: Suspiciunea de toxiinfecție alimentară pentru 9 elevi din Bădeuți nu se confirmă

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Suceava a finalizat ancheta în cazul evenimentului epidemiologic în urma căruia un număr de 9 elevi de clasa a III-a din cadrul Școlii Generale Bădeuți au ajuns, în data de 13 mai, la Spitalul Municipal „Sf. Doctori Cosma și Damian Rădăuți” cu simptomatologie digestivă ușoară.

Inițial a existat suspiciunea de toxiinfecție alimentară, conform definiției de caz din Metodologia de supraveghere a focarelor de toxiinfecție alimentară, dar aceasta a fost infirmată epidemiologic.

DSP a constatat că produsul alimentar incriminat (lapte) a fost corespunzător din punct de vedere chimic și bacteriologic, conform Raportului de încercare nr.51828/17.05.2019 şi că de la pacienți nu s-a izolat agent patogen, neexistând produse patologice care să poată fi recoltate (lichid de vărsătură, materii fecale).

Inspectorii sanitari spun că apariția foarte rapidă a unor simptome digestive ușoare (la 2-10 minute de la ingestie) se putea produce în două circumstanțe: fie inoculul microbian a fost extrem de mare – fapt infirmat de analiza produsului, fie a fost vorba de o indigestie provocată de înghițirea unei cantități mai mari de lapte în timp foarte scurt și apariția prin ”simpatie” a simptomelor la ceilalți elevi.

De asemenea, simptomele digestive ușoare au apărut la un numar mic de elevi față de numărul total al elevilor care au primit produsele alimentare (9 din 522 de elevi).

“Concluzionăm că acest episod epidemiologic a fost corect raportat de către instituțiile implicate (școală, ambulanță, spital) însă nu a fost vorba de o toxiinfecție alimentară ci probabil unul de indigestie”, a transmis directorul executiv al DSP Suceava, dr. Liliana GRĂDINARIU.

comments

comments