full screen background image

21 mai – Radu Mazăre… de 4

Pe 21 mai constănțenii își sărbătoresc orașul. Unul dintre cele mai vechi orașe din România, mai vechi decât legenda Mioriței. Prima atestare documentară datează din 657 î.Hr. când pe locul actualei peninsule (și chiar sub apele de azi, în dreptul Cazinoului) se forma colonia greacă numită Tomis.

De-a lungul timpului cucerită de romani, dominată de negustorii italieni, condusă de otomani, într-o vreme așezarea devenise un simplu sat locuit de pescari greci și crescători tătari de cai și oi. Localitatea a redevenit oraș după construirea căii ferate Cernavodă-Constanța și a portului, în 1865, pentru exportul grânelor românești. După Războiul de Independență, când Dobrogea a devenit parte a Regatului României, Constanța, principal port al țării, a crescut continuu, deținând acest rol până astăzi și aflându-se pe locul 4 în Europa, în privința dimensiunii și pe primul loc în bazinul Mării Negre. Deci, stă bine portul Constanța cel puțin în privința dimensiunii.

Când vine însă vorba de oraș, lucrurile nu mai stau la fel de bine. A devenit o amintire a orașului înfloritor de altădată. Asta pentru că atunci când spui Constanța, spui cazinoul orașului și mai spui… Radu Mazăre. Despre Cazinoul din Constanța s-a tot vorbit, dar nimeni nu a mai făcut nimic din 1986. Așa că nu e de mirare că acum e doar o ruină frumoasă.

Despre Radu Mazăre, la fel. S-a tot vorbit și nimeni nu a făcut nimic… până de curând. Când cifra 4 pare că a început să-l umărească, precum cifra 3 pe Făt-Frumos din poveste…. Primar al orașului din anul 2000, timp de aproape 4 mandate, perioada de glorie i-a fost întreruptă brusc în urmă cu exact 4 ani, când a fost acuzat de corupție și arestat preventiv, demisionând din funcția de primar. Eliberat din arest și cercetat sub control judiciar, cu mai multe dosare pe rol, la sfârşitul anului 2017, Radu Mazare a pornit în pribegie. Până în Madagascar. Sună exotic, nu? Păi, după cât circ exotic făcuse în calitate de primar, era și cazul să-și aleagă așa o locație pentru azilul politic. Auzisem o bârfă conform căreia ar fi devenit șef de trib pe acolo, cu vreo 4 băștinași în subordine. Deși nu m-ar mira și-ar fi subiect de nuvelă, mă mulțumesc cu știrea conform căreia și-a construit un întreg resort cu bungalouri și camere de hotel, cu împătritul lui 12 ca număr de spații de cazare.

Pe 8 mai (dublul lui 4) anul acesta, Radu Mazăre a fost prins de autorități în Madagascar și se zice că va reveni pe plaiurile noastre. Nu-i doresc decât să-și ispășească cele făcute, eventual împătrit, deși orașului Constanța, pentru a redeveni ce a fost, îi trebuie chiar mai mult de 4 ani.

comments

comments