full screen background image

Despre artele marţiale, cu sensei Sergiu Coroamă, practicant și antrenor de ninjutsu și sabie japoneză

Vineri, 17 mai, în cadrul emisiunii sportive realizate de Manuel Costcahe la Viva Fm Rădăuți a fost invitat sensei Sergiu Coroamă, practicant și antrenor de ninjutsu și sabie japoneză.

Sergiu Coroamă este unul din cei mai vechi practicanți de arte marțiale din Rădăuți, el începând să practice acest sport încă din anul 1988, sub conducerea fratelui său, sensei Luigi Coroamă, pe vremea când acest sport era interzis în România, antrenamentele desfășurându-se noaptea, în sala de sport a Liceului “Eudoxiu Hurmuzachi”.

Sergiu Coroamă (Rădăuți Shinshin Shibu-Chol) este instructor șef pe Moldova în această ramură japoneză a artelor marțiale.

La început a practicat Karate Do Shotokan, unde are centura neagră 1 Dan, iar din anul 2000 este membru afiliat Ninbukan, ramură în care posedă centura neagră 5 Dan laikenjutsu Ninbukan.

Sensei Sergiu Coroamă își desfășoară antrenamentele în sala de sport de la Clubul lui Tigrilă, la ora actuală având un număr de aproximativ 20 de elevi, cu vârste cuprinse între 5 și 17 ani.

Decanul de vârstă al elevilor săi este chiar fiul său Ștefan, posesor al centurii maro, cel care îl ajută și la antrenamente și cu care participă la stagiile de pregătire organizate de către Federație.

Stagiile de pregătire sunt organizate de către sensei Cristian Ozun (Karyu fiind numele său de practicant de arte marțiale), cel care este fondatorul Ninbukan România. Sensei Cristian Ozun a efectuat un stagiu de pregătire chiar la Rădăuți, tinerii luptători rădăuțeni învățând multe în urma acestui stagiu.

Antrenorul rădăuțean a ținut să precizeze că artele marțiale îi ajută pe copii să fie mai disciplinați, mai calculați, mai organizați și îi ajută să crească frumos și sănătos. Sub motto-ul “mens sana in corpore sano”, copiii antrenați de el au avut rezultate deosebite atât în sport, cât și la școală, acest sport ajutându-i în carierele pe care le-au urmat.

În încheiere, sensei a ținut să afirme că, pentru el, artele marțiale sunt un mod de viață, toți cei care practică acest sport fiind dependenți de mișcare și antrenament.

comments

comments