full screen background image

Sute de case inundate, zeci de persoane evacuate din cauza vremii nefavorabile din ultimele 24 de ore

Bilanţul efectelor înregistrate la nivel naţional, în ultimele 24 de ore, pe fondul vremii nefavorabile arată că 26 de localităţi din judeţele Bistriţa-Năsăud, Maramureş, Mureş şi Timiş au fost afectate de vremea rea şi pompierii militari împreună cu autorităţile locale au intervenit pentru evacuarea apei din 115 case, 56 de beciuri, 372 de curţi şi nouă obiective sociale.

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) arată că informează că nu au fost înregistrate victime.

Foto: (c) ISU Bistriţa-Năsăud

Pe timpul intervenţiilor, în localitatea bistriţeană Domneşti s-a intervenit pentru salvarea a patru persoane care nu mai puteau ieşi din locuinţă din cauza apei, care depăşea 1,5 metri.

De asemenea, s-a luat decizia de a fi evacuate preventiv din locuinţe 32 persoane din mai multe localităţi din judeţul Bistriţa-Năsăud, iar şase familii din localitatea Hodoşca, judeţul Mureş, s-au dus la rude.

Foto: (c) Dorina MATIŞ / AGERPRES

O mare parte dintre persoane s-au întors la casele lor, iar celelalte se vor întoarce în cel mai scurt timp, după înlăturarea pericolului de inundaţii.

 

Foto: (c) ISU Bistriţa-Năsăud

Potrivit IGSU, joi dimineaţă se mai derulează misiuni de evacuare a apei cu ajutorul motopompelor şi de înlăturare a aluviunilor din gospodării doar în judeţul Bistriţa-Năsăud.

În ultimele 24 de ore au fost afectate temporar de aluviuni şi acumulări de apă patru drumuri naţionale (DN17C – Bistriţa-Năsăud, DN 17D – Bistriţa-Năsăud, DN 15 – Mureş DN 15A – Mureş ) şi două drumuri judeţene (DJ188 – Maramureş şi DJ 572 – Timiş).

Foto: (c) ISU TIMIŞ

Pentru dispunerea măsurilor de protecţie a populaţiei au fost transmise şase mesaje de avertizare a cetăţenilor prin sistemul Ro-Alert pentru judeţele Bistriţa Năsăud, Maramureş, Mureş şi Suceava, aflate sub incidenţa avertizărilor meteorologice de cod portocaliu emise de către ANM şi avertizării de cod roşu emisă de către INHGA.

Peste 5.100 de pompieri sunt pregătiţi să intervină în sprijinul populaţiei şi administraţiei publice locale din zonele în care se produc situaţii de urgenţă, având în vedere valabilitatea codului roşu de inundaţii pentru judeţele Bistriţa-Năsăud şi Maramureş până la 10,00, precum şi informarea meteorologică valabilă pentru întreg teritoriul naţional, care vizează manifestări de instabilitate atmosferică până vineri dimineaţă.

IGSU precizează că evoluţia situaţiei este atent monitorizată de Centrul Operaţional Naţional şi, în funcţie de dinamică, vor fi dispuse măsurile imediate pentru suplimentarea efectivelor, inclusiv prin dislocare în judeţele afectate a echipajelor de la unităţile în care nu sunt înregistrate efecte.

Informaţii despre modul de comportare în cazul producerii unor situaţii de urgenţă sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obţinute prin intermediul aplicaţiei DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store şi AppStore. AGERPRES

comments

comments