full screen background image

“Joburi în Europa”, la Radio VIVA FM

Libera circulație a lucrătorilor este una dintre libertățile fundamentale ale cetățenilor Uniunii Europene și unul dintre pilonii pieței interne, consacrat prin Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene.

EURES este o reţea de cooperare constituită din serviciile publice de ocupare a forţei de muncă şi alți membri şi parteneri – sindicate, patronate, firme private de plasare, instituții de învățământ – reţea coordonată de Comisia Europeană.

Obiectivul reţelei este de a facilita libera circulaţie a lucrătorilor în cadrul Spaţiului Economic European, cele 28 de state membre ale Uniunii Europene plus Norvegia, Liechtenstein şi Islanda, precum şi în Elveţia.

Dacă vrei să afli ce oferte sunt disponibile în vestul continentului, ascultă marți și vineri, la ora 10,40, “Joburi în Europa”, în întreaga rețea VIVA FM, cu Alina Andronic.

Europa oferă și în această perioadă o ofertă diversificată de locuri de muncă.

În OLANDA sunt căutați procesori bulbi de flori și culegători ardei și căpșuni, cu asigurare medicală plătită de angajatori, neexistând condiție de limbă străină.

Mai aproape de noi, în UNGARIA aveți variante pentru designeri web, electricieni pentru reparații frigidere, consilieri vânzări, cofetari, măcelari, casieri, bucătari și brutari, cu perioade de angajare nedeterminate.

În schimb, în NORVEGIA sunt căutați frizeri, vopsitori, mecanici auto, montatori parbrize mașini și lucrători în producție hale de pește, condiția solicitată fiind cunoașterea bună a limbii engleze.

Oferte variate întâlnim în GERMANIA – șoferi de camioane, tehnicieni electronică, tâmplari, mecanici instalații sanitare, măcelari, electricieni, lucrători depozit și operatori mașini.

Alte variante sunt oferite de AUSTRIA, de această dată pentru muncitori calificați în domeniul forestier și pentru montatori de mobilă.

La final ajungem și în SUEDIA, stat care solicită pe piața muncii pizzeri și bucătari la grătar, cunoașterea limbii engleze fiind obligatorie.

Amănunte despre salarii, precum și despre condițiile de muncă puteți afla direct de la centrele EURES din cadrul Agențiilor pentru Ocuparea Forței de Muncă din județele Iași, Suceava, Botoșani și Neamț.

comments

comments
Notă de informare privind protecţia datelor personale

Acceseaza