full screen background image

Ministrul Transporturilor a semnat la Iaşi revizuirea studiului de fezabilitate pentru un segment din Autostrada Unirii

Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, şi directorul Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere, Narcis Neaga, au semnat, joi, la Iaşi, proiectul ce vizează reactualizarea studiului de fezabilitate a unui segment din Autostrada A8, cunoscută şi ca Autostrada Unirii, respectiv, pentru tronsonul Târgu Mureş – Târgu Neamţ.

Contractul de revizuire a studiului de fezabilitate a fost semnat cu firma Ingineria Especializada Obra Civil Industrial, din Spania, valoarea estimată fiind de 17,6 milioane de lei. Câştigătorul licitaţiei nu a fost contestat, a precizat ministrul Transporturilor.

“Procedura pentru revizuirea studiului de fezabilitate a fost lansată la licitaţie pe 5 februarie, depunerea proiectelor s-a făcut până pe 3 aprilie. Iată că suntem aici, în faţa dumneavoastră, pe 9 mai, să semnăm contractul. Am devansat termenul pe care ni l-am asumat, care era pe 15 mai. (…) Am înţeles foarte bine mesajul pe care românii ni l-au transmis vizavi de lipsa unei infrastructuri mari în România, mai ales pe partea Moldovei, am înţeles că acolo unde avem de construit trebuie să accelerăm şi stau ‘călare’ pe constructor să văd că finalizează lucrările. Şi CNAIR se mişcă într-un ritm foarte alert, pentru că au înţeles şi funcţionarii de acolo că nu mai pot întârzia să evalueze la infinit aceste obiective”, a spus ministrul Răzvan Cuc.

Ministrul Transporturilor a declarat totodată că şi-ar dori ca şi avizele de mediu să fie obţinute într-un timp mai scurt, sarcina urmând a reveni firmei câştigătoare.

“După semnarea contractului, voi avea o discuţie (…) să vedem cum putem scurta cât mai mult perioada de revizuire a acestui studiu de fezabilitate, cu amendamentul că pe partea noastră noi ne facem treaba, dar ştiţi foarte bine că suntem condiţionaţi şi de acordul de mediu, care trebuie să parcurgă o procedură destul de vastă pentru a fi obţinut”, a declarat ministrul Cuc.

Pentru construcţia tronsoanelor Târgu Mureş – Târgu Neamţ şi Iaşi – Ungheni (Republica Moldova) se vor accesa fonduri europene, urmând ca tronsonul Târgu Neamţ – Iaşi să fie construit prin parteneriat public-privat. Conform ministrului Transporturilor, pentru secţiunea podul de peste Prut şi Iaşi – Ungheni studiul va fi demarat până la sfârşitul lunii iunie.

Construcţia unei autostrăzi în această zonă este necesară pentru a lega estul de vestul ţării. În prezent, legătura se desfăşoară pe traseele DN 15B – DN 15 şi DN 15 – DN 12C – DN 13B, care cu greu fac faţă fluxului sporit de trafic, un astfel de drum fiind parcurs în mai bine de şase ore. AGERPRES

comments

comments