full screen background image

Transgaz a semnat toate contractele necesare realizării conductei Ungheni-Chişinău

Societatea Naţională de Transport Gaze Naturale (SNTGN) Transgaz SA a semnat contractele de achiziţie de lucrări aferente realizării gazoductului Ungheni-Chişinău, pentru cele şapte loturi ale investiţiei, iar ordinul de începere a lucrărilor va fi emis pe 2 mai, se arată într-un comunicat al Ministerului Economiei, remis vineri AGERPRES.

Transgaz derulează această investiţie prin Vestmoldtransgaz, operatorul de gaze naturale din Republica Moldova care a fost privatizat în anul 2018 de către Eurotransgaz, filiala din Republica Moldova a SNTGN Transgaz SA.

Realizarea proiectului Ungheni – Chişinău, declarat de interes naţional în Republica Moldova, presupune construirea unei conducte de transport gaze naturale în lungime de 120 km, trei staţii de predare a gazelor naturale (două în Chişinău şi una în Ungheni) şi dotarea centrului de dispecerizare şi dirijare de la Ghidighici. Reţeaua de transport gaze naturale pe ruta Ungheni – Chişinău reprezintă cea de-a doua etapa a proiectului de interconectare Iaşi – Ungheni – Chişinău.

“Prin activitatea Transgaz în Republica Moldova, dovedim faptul că sprijinim ferm parcursul pro-european al acestui stat şi proiectele comune de investiţii, acestea fiind soluţii sigure pentru bunăstarea cetăţenilor din Republica Moldova. Transgaz are deja un pronunţat rol în asigurarea securităţii energetice a Uniunii Europene, prin lucrările la BRUA, iar prin achiziţia Vestmoldtransgaz a devenit o multinaţională românească în domeniul energiei. Sunt evoluţii importante, cu impact pe termen lung în ceea ce priveşte dezvoltarea energetica a regiunii. Îmi doresc ca graficul de execuţie al acestor lucrări sa fie respectat, tocmai pentru a contribui la securitatea regionala”, a declarat ministrul Economiei, Niculae Bădălău, cu ocazia acestui eveniment.

Totodată, ministrul Economiei a menţionat că a avut mai multe întâlniri cu conducerea Transgaz în care a cerut suplimentarea investiţiilor necesare dezvoltării reţelei româneşti de transport gaze naturale. “BRUA şi investiţia din Republica Moldova sunt importante, dar la fel de importantă este infrastructura naţională. Am cerut, în repetatele întâlniri pe care le-am avut cu conducerea
Transgaz, să prioritizeze lucrările de dezvoltare a reţelei de gaze din România. Am cerut investiţii suplimentare, pentru că fără investiţii serioase nu putem să dezvoltăm reţeaua de transport gaze naturale, nu putem să venim în sprijinul comunităţilor locale, nu putem să ajutăm cum trebuie economia românească şi nici nu putem să ne îndeplinim obligaţiile pe care le avem faţă de români”, a afirmat Niculae Bădălău.

Acesta a adăugat: “Aragaze cu gaz din conductă, nu de la butelie, în anul 2019, cred că reprezintă o condiţie minimă de civilizaţie şi trai decent pentru români şi pentru asta am depus şi voi depune în continuare eforturi susţinute. Proiectele internaţionale sunt foarte importante, dar nu trebuie să scăpăm din vedere obligaţiile pe care avem în România”.

La rândul său, directorul General al SNTGN Transgaz SA, Ion Sterian, a declarat: “Transgaz acordă sprijin direct şi consistent societăţii Vestmoldtransgaz, pentru implementarea contractelor aflate în derulare şi atingerea obiectivului strategic asumat. Realizarea proiectului Ungheni-Chişinău contribuie la dezvoltarea durabilă a economiei Republicii Moldova, la modernizarea şi eficientizarea infrastructurii energetice existente, la asigurarea securităţii energetice a ţării, la crearea unei pieţe de energie transparente şi competitive, precum şi la integrarea pe piaţa energetică europeană. Transgaz dispune de resursele necesare finalizării acestei investiţii, pentru a ne putea îndeplini angajamentele asumate”.

În data de 14 ianuarie 2019, administratorul Vestmoldtransgaz a semnat contractul de achiziţie lucrări cu ofertantul declarat câştigător, asocierea formată din Societatea ACI Cluj (România), societatea Imsat Service şi societatea Abcony Serv (România), evenimentul marcând etapa de începere a lucrărilor pentru obiectivul investiţional referitor la construcţia gazoductului Ungheni-Chişinău şi implementarea unor măsuri pentru operarea, exploatarea şi întreţinerea conductei de transport gaze naturale Iaşi-Ungheni-Chişinău.

Realizarea proiectului Ungheni – Chişinău presupune construirea unei conducte de transport gaze naturale cu o lungime de 120 km, trei staţii de predare a gazelor naturale (două în Chişinău şi una în Ungheni, localitatea Semeni) şi dotarea centrului de dispecerizare şi dirijare de la Ghidighici. Reţeaua de transport gaze naturale pe ruta Ungheni – Chişinău reprezintă cea de-a doua etapă a proiectului de interconectare Iaşi – Ungheni – Chişinău.

Prima parte a conductei, corespunzând interconectorului Iaşi-Ungheni, a fost pusă în funcţiune în anul 2014 şi prin ea pot fi transportate anual circa 1,5 miliarde metri cubi de gaze naturale. Extinderea interconectorului de la Ungheni la Chişinău este un obiectiv major pentru sectorul energetic moldovenesc, întrucât conectarea acestuia cu piaţa gazieră din România şi cu cea europeană reprezintă primul pas în vederea reducerii dependenţei energetice, prin intermediul diversificării surselor şi a rutelor de aprovizionare cu energie şi, implicit, a consolidării securităţii energetice a ţării. AGERPRES

comments

comments