full screen background image

Întâlnire a delegaţiei Comisiei de la Veneţia cu reprezentanţi ai Comisiei speciale pentru justiţie

Reprezentanţi ai Comisiei speciale a Parlamentului privind justiţia se vor întâlni joi cu delegaţia Comisiei de la Veneţia, discuţiile vizând ordonanţele de urgenţă pentru modificarea legilor justiţiei.

“Comisia de la Veneţia – în timp ce eram în comisie, am aflat că programul punctual l-au stabilit colegii de la Ministerul Justiţiei şi de la Ministerul Afacerilor Externe – se va întâlni cu noi joi, la ora 11,00. Până atunci, reprezentanţii Comisiei de la Veneţia vor avea întâlniri cu MJ, asociaţiile, CSM şi aşa mai departe. Dar Comisia de la Veneţia va veni punctual să discute despre legile justiţiei. Aşa cum ştiţi, pârâcioşii de serviciu, PNL şi USR, au mers la Strasbourg şi s-au plâns că nu ştiu ce s-a întâmplat şi, în aceste condiţii, Comisia de la Veneţia a venit să vadă dacă Ordonanţele 90, 92, 7, prin modificările care s-au făcut, au adus atingere legilor justiţiei”, a declarat marţi preşedintele Comisiei speciale, Florin Iordache.

El a spus că va avea un punct de vedere la această întâlnire, subliniind că discuţia cu reprezentanţii Comisiei de la Veneţia nu va avea nicio legătură cu modificarea Codului penal.

Deputatul USR Stelian Ion a anunţat însă că la întâlnirea cu reprezentanţii Comisiei de la Veneţia, USR va aborda şi problema modificărilor Codurilor penale, chiar dacă, formal, aceasta nu face obiectul întâlnirii.

“Am fost anunţaţi în această dimineaţă de către Florin Iordache că există întâlnirea (cu reprezentanţii Comisiei de la Veneţia – n.r). Vom merge şi noi. Vom spune reprezentanţilor Comisiei de la Veneţia toate argumentele noastre şi privind ordonanţele legilor justiţiei date de Tudorel Toader, în ciuda tuturor avertismentelor primite anterior, dar vom vorbi şi de aceste modificări la Codul penal şi la Codul de procedură penală care nu făceau, din punct de vedere formal, obiectul acestei întâlniri. Dar pentru că lucrurile s-au întâmplat de pe o zi pe alta, atât de repede şi pentru că această comisie deja a dat un aviz pe Codul penal şi cel de procedură penală, va trebui să discutăm şi aceste aspecte. Cu siguranţă cei din PSD vor încerca să facă tot posibilul să ne blocheze să luăm cuvântul pe aceste considerente, dar le vom solicita celor din Comisie să avem un astfel de dialog”, a spus Stelian Ion.

Miercuri, delegaţia Comisiei de la Veneţia a avut întâlniri cu preşedintele Klaus Iohannis şi cu ministrul demisionar al Justiţiei, Tudorel Toader.

Conform unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, preşedintele Klaus Iohannis s-a întâlnit, la Palatul Cotroceni, cu delegaţia Comisiei Europene pentru Democraţie prin Drept a Consiliului Europei (Comisia de la Veneţia), context în care şi-a exprimat nemulţumirea faţă de modul defectuos în care PSD legiferează, cel mai recent exemplu fiind adoptarea modificărilor la Codurile penale.

“Acest mod de legiferare are un caracter extrem de nociv şi creează, deliberat, instabilitate în interiorul sistemului de justiţie”, a arătat Administraţia Prezidenţială.

Preşedintele Klaus Iohannis a evidenţiat că, deşi Curtea Constituţională a României a identificat nenumărate nereguli în cele două proiecte de modificare a Codurilor penale, “Parlamentul nu şi-a învăţat lecţia şi le-a rediscutat în aceeaşi manieră foarte rapidă, superficială şi netransparentă”.

“Majoritatea PSD a ignorat din nou, cu bună ştiinţă, opoziţia parlamentară, instituţiile, asociaţiile de magistraţi şi chiar opinia Comisiei de la Veneţia referitoare la aceste modificări”, a susţinut sursa citată.

Potrivit acesteia, Comisia de la Veneţia se află în această perioadă în România pentru a discuta evoluţiile legislative din domeniul justiţiei generate de adoptarea de către Guvernul României a celor cinci ordonanţe de urgenţă începând cu luna septembrie 2018: OUG nr. 77/2018, OUG nr. 90/2018, OUG nr. 92/2018, OUG nr. 7/2019 şi OUG nr. 12/2019.

Administraţia Prezidenţială a menţionat că, referitor la tema ordonanţelor de urgenţă, a fost evidenţiată folosirea în exces a acestui instrument legislativ în domenii foarte sensibile, unde este necesară o dezbatere serioasă, aprofundată şi deplin transparentă. În acest context, preşedintele Klaus Iohannis a opinat că “România se află acum în situaţia în care Guvernul legiferează şi Parlamentul doar ia act”.

“Preşedintele României a subliniat că, având în vedere toate aceste argumente, a decis declanşarea referendumului din 26 mai. Independenţa justiţiei este o temă care preocupă intens cetăţenii români, iar opinia acestora trebuie să se facă auzită prin vot”, a mai precizat Administraţia Prezidenţială.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Justiţiei, ministrul demisionar Tudorel Toader a prezentat delegaţiei Comisiei de la Veneţia contextul legislativ şi instituţional care a determinat procesul de modificare şi completare a celor trei legi ale justiţiei, precum şi considerentele care au justificat adoptarea unora dintre soluţiile legislative cuprinse în cele cinci ordonanţe de urgenţă ale Guvernului. AGERPRES

comments

comments