full screen background image

Peste 60 de controale ale CAS Suceava, în primul trimestru al anului

În primul trimestru al anului, Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Suceava a efectuat 53 de acţiuni tematice de control, informează Preşedintele Director General al instituţiei, dr. Claudiu Cobuz.

Dintre controalele efectuate, 18 s-au efectuat la medicii de familie, 8 la medicii specialişti din ambulatoriul de specialitate, 2 la furnizorii de servicii medicale paraclinice, 11 la farmacii, 5 la medicii stomatologi, 7 la furnizorii care derulează Programe naţionale de sănătate şi 2 la spitale.

La aceste acţiuni de control tematic s-au adăugat şi 8 acţiuni de control operativ.

Verificările s-au finalizat şi cu unele măsuri care au fost propuse şi implementate.

În ceea ce priveşte medicii de familie, pentru 6 dintre aceştia s-au aplicat măsuri de recuperare a sumelor reprezentând reţete prescrise fără respectarea protocolului de prescriere a medicamentelor, în valoare de 5.646 de lei. De asemenea, 3 medici de familie au fost sancţionaţi cu “avertisment”, pentru necompletarea corectă şi la zi a documentelor de evidenţă a serviciilor medicale.

Pentru 3 medici s-a aplicat sancţiunea de diminuare cu 10% a valorii lunare a punctului “per capita” – 2 pentru servicii medicale eronat raportate şi unul pentru prescriptii medicale off-line neintroduse în sistemul informatic.

Cu sancţiuni s-au ales şi 17 furnizori de servicii medicale în asistenţa medicală ambulatorie – 3 cu diminuare cu 5% a valorii minim garantată a punctului pentru luna în care s-a constatat nerespectarea programului de lucru declarat la CAS Suceava, în valoare totala de 2.955 lei; 6 pentru necompletarea corectă şi la zi a documentelor de evidenţă a serviciilor medicale, cu “avertisment”; 6 cu măsuri de recuperare a sumei reprezentând servicii neefectuate şi măsura de diminuare cu 10% a valorii minim garantată a punctului, în sumă totală de 35.364 lei; în cazul unui medic specialist s-a dispus recuperarea contravalorii prescripţiilor medicale eliberate cu nerespectarea prevederilor legale, în sumă de 6.834 lei; un medic specialist a afost amendat cu suma de 5.000 lei, pentru eliberarea concediilor medicale fără respectarea prevederilor legale în vigoare.

În plus, contractul unui medic specialist a fost reziliat.

În cazul unui furnizor de servicii de medicină dentară s-a aplicat sancţiunea de diminuare cu 5% a contravalorii serviciilor aferente lunii în care s-a constatat nerespectarea programului de lucru declarat la CAS Suceava, în valoare totală de 100 de lei.

Pentru 7 furnizori de medicamente s-a aplicat sancţiunea de diminuare cu 5% a sumei cuvenite pentru luna în care s-a constatat nerespectarea programului de lucru declarat la CAS Suceava, în valoare totala de 6.935 de lei.

De asemenea, unui furnizor de servicii medicale spitaliceşti i s-a aplicat sancţiunea de diminuare cu 1% a valorii de contract lunara, în sumă totală de 6.531 de lei, pentru consemnarea incompletă a datelor în foile de observaţie clinică generală.

“Toate acţiunile de control s-au efectuat cu respectarea prevederilor legale, iar furnizorii de servicii medicale au avut posibilitatea de a-şi exprima obiecţiile la constatările echipei de control consemnate în procesul-verbal, în termen de 3 zile.

Activitatea de control are rolul de a verifica respectarea de către furnizori a clauzelor contractuale, astfel încât asiguraţii să poată beneficia în mod real şi nediscriminatoriu de serviciile medicale decontate din Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate”, a precizat Claudiu Cobuz.

comments

comments