full screen background image

Ministerul Tineretului şi Sportului a semnat un protocol pentru sprijinirea tinerilor din mediul rural

Ministerul Tineretului şi Sportului, reprezentat de Remus Munteanu, secretar de stat pe linie de tineret, a semnat miercuri un protocol cu Federaţia Naţională a Grupurilor de Acţiune Locală din România, reprezentată de preşedintele Alexandru Potor, privind colaborarea pentru sprijinirea tinerilor din mediul rural prin proiecte care includ printre altele oportunităţi de business, dar şi construcţia de infrastructură sportivă.

Remus Munteanu a precizat, cu prilejul unei conferinţe de presă la sediul MTS, că ”măsurile dedicate tineretului în cadrul programului de guvernare menţionează printre altele crearea unui program al egalităţii de şanse pentru tinerii proveniţi din medii dezavantajate, cu accent pe tinerii din mediul rural”.

”Pentru a pune în practică cele mai de sus, la iniţiativa şi în urma demersurilor făcute de MTS, având totodată în vedere scopul şi obiectivele FNGAL, am convenit încheierea acestui acord strategic de colaborare. Parafarea acestei colaborări coincide cu demersul de consolidare al parteneriatului privat ce va aduce beneficii tinerilor din mediul rural. Rezultatele de cercetare, inclusiv barometrul situaţiei tineretului aferent anului 2018, realizat de către MTS, în colaborare cu laboratorul de tineret din cadrul Institutului de Ştiinţe ale Educaţiei, plasează tinerii din mediul rural în grupul persoanelor cu oportunităţi reduse care necesită intervenţii consistente, integrate, adaptate nevoilor şi aspectelor problematice, certificând astfel demersul nostru ca unul oportun şi necesar. Îmi revine onoarea de a semna parteneriatul de astăzi şi sper să fie într-un ceas bun şi cu rezultate pozitive în viaţa tinerilor de la satele din România”, a declarat Remus Munteanu.

MTS se va implica şi prin punerea la dispoziţie a centrelor de agrement, care sunt în subordinea sa. ”Ideea noastră ar fi ca aceşti tineri din mediul rural să-i grupăm în întâlniri în centrele noastre de agrement pentru a discuta cu ei, pentru a identifica problemele cu care se confruntă, pentru a-i îndruma în viaţă. Împreună cu colegii de la FNGAL să fim prezenţi în viaţa lor”, a adăugat oficialul MTS

Alexandru Potor a explicat că Grupurile de Acţiune Locală sunt parteneriate public private, organizaţii non-guvernamentale, care acoperă 93% din suprafaţa României şi care implementează strategii de dezvoltare locală.

”În total, la nivel naţional, Grupurile de Acţiune Locală din România implementează aproximativ 600 milioane de euro, resurse europene pentru dezvoltare de proiecte, în special în mediul rural şi mic urban, oraşe sub 20.000 de locuitori. Sunt 239 de asemenea grupuri de acţiune locală, iar FNGAL este organizaţia umbrelă pentru toate aceste GAL-uri. Am simţit că e nevoie să facem un pas mai departe în demersurile noastre comune, acela de a sprijini tinerii din mediul rural. Resurse financiare importante sunt gestionate prin intermediul GAL-urilor, iar până în momentul de faţă sunt 5.000 de proiecte care au fost deja contractate şi se află în implementare în mediul rural şi mic urban. Estimăm ca în 2-3 ani, să ajungem undeva la 11.000 de proiecte”, a afirmat Alexandru Potor.

Preşedintele FNGAL a adăugat că multe din proiecte sunt dedicate ameliorării situaţiei tinerilor din zonele rurale şi mic urbane ale României şi că resursele se dovedesc relativ mici raportate la nevoia din întreaga ţară: ”Tinerii au nevoie de sprijin din partea noastră şi considerăm că prin acest parteneriat vom avea o abordare mult mai strategică, integrată şi coerentă vizavi de această categorie a cetăţenilor României. În mod concret, propunem ca în urma demersurilor noastre comune, prin departamentul de tineret şi sport pe care FNGAL l-a creat, să realizăm un număr spre 250 de centre de tineret în România, care să fie generate de GAL. Prin intermediul acestei reţele ne propunem să venim cu proiecte dedicate şi în acelaşi timp să facilităm accesul la resurse financiare naţionale şi europene pentru toţi aceşti tineri din zonele cele mai puţin favorizate. Sunt proiecte de business pentru tineri în mediul rural şi până la forme de asociere a acestora. Noi estimăm că mai mult de 30% din beneficiarii noştri sunt tineri”.

”O particularitate a finanţărilor noastre la GAL este că oferim granturi de dimensiune mică. Valoarea medie este undeva la 60.000 euro. Comparând cu liniile naţionale care sunt finanţate pe partea aceasta de zonă rurală, unde sunt finanţări de milioane de euro, aceste granturi sunt relativ mici. Noi oferim finanţare tuturor categoriilor cele mai defavorizate, iar tinerii se află de multe ori în această categorie. MTS vine cu sprijin metodologic de orientare la nivel local, pentru că organizaţia are mai multe tipuri de intervenţii, nu neapărat targhetate doar către tineri. Nu avem atât de multă competenţă pe acest domeniu şi e clar că trebuie să ne sprijinim pe MTS. Noi implementăm proiecte într-o arie foarte largă de intervenţii. Sunt şi în domeniul sportului, de exemplu dotare de baze sportive, sau construcţia efectivă de baze sportive, teren de sport, şi aşa mai departe”, a mai spus Potor. AGERPRES

comments

comments