full screen background image

Celebra catedrală Notre-Dame din Paris, cuprinsă de flăcări

UPDATE ORA 05.00 Incendiu la Notre-Dame: Focul este “sub control, parţial stins” (pompieri)

 

Incendiul care a devastat Catedrala Notre-Dame din Paris este “sub control”, au anunţat marţi dimineaţă pompierii capitalei franceze după mai multe ore de lupte cu flăcările, relatează AFP.

“Focul este complet sub control. A fost stins parţial, mai rămân câteva focare reziduale de stins”, a explicat pentru AFP locotenent-colonelul Gabriel Plus, purtător de cuvânt al pompierilor din Paris.

 

Foto: (c) Yoan Valat / EPA


UPDATE ORA 00.55 “Vom reconstrui Notre-Dame”, promite Emmanuel Macron după incendiu

 

“Vom reconstrui Notre-Dame”, a promis preşedintele francez, Emmanuel Macron, după incendiul care a devastat luni catedrala simbol al arhitecturii gotice, suscitând o vie emoţie în Franţa şi în lumea întreagă, relatează AFP.

“Ce este mai rău a fost evitat, chiar dacă bătălia încă nu a fost câştigată complet”, a declarat şeful statului, vizibil emoţionat, în apropierea catedralei devastate, adăugând că “următoarele ore vor fi dificile”.

 

UPDATE ORA 00.17 Incendiu la Notre-Dame: Structura catedralei “este salvată şi păstrată în întregime” (pompieri)

 

Foto: (c) Xinhua


Pompierii care încearcă de câteva ore să ţină sub control incendiul devastând catedrala emblematică Notre-Dame din Paris au reuşit să salveze “structura” edificiului “în întregime”, a declarat şeful acestora aflat la faţa locului, relatează AFP.

“Putem considera că structura Notre-Dame este salvată şi păstrată în întregime”,a afirmat generalul Jean-Claude Gallet, comandantul Brigăzii de pompieri din Paris.

“Focul a scăzut în intensitate”, a adăugat la rândul său secretarul de stat din Ministerul francez de Interne, Laurent Nunez, invitând în acelaşi timp la “prudenţă maximă”.

 

UPDATE ORA 00.04 Incendiu la Notre-Dame/ Premierul Dăncilă şi Liviu Dragnea au transmis mesaje de solidaritate cu poporul francez

 

UPDATE ORA 00.03 Incendiu la Notre-Dame/ Doboş: Arde o istorie; am putea spune că arde inima religioasă a Franţei

 

UPDATE ORA 00.02 Incendiu la Notre-Dame: Reacţii de şoc şi mesaje de solidaritate din lumea întreagă

 

Foto: (c) Yoan Valat / EPA


UPDATE ORA 23.22 Incendiu la Notre-Dame: Jean-Claude Juncker: Catedrala aparţine întregii umanităţi

 

UPDATE ORA 23.16 Incendiu la Notre-Dame: Salvarea Catedralei “nu este sigură” (ministru francez)

 

UPDATE ORA 23.11 Incendiu la Notre-Dame: Theresa May a transmis, la rândul său, un mesaj de susţinere pentru poporul francez

 

UPDATE ORA 23.07 Incendiu la Notre-Dame/ Tăriceanu: Pierderea pe care o suferă Parisul este şi a noastră

 

UPDATE ORA 23.04 Incendiu la Notre-Dame: Folosirea avioanelor la stingerea focului este imposibilă (serviciile de intervenţie)

Folosirea avioanelor pentru a stinge flăcările de la Notre-Dame, aşa cum a sugerat preşedintele american Donald Trump şi au crezut toţi parizienii sau aproape, nu este o opţiune, a declarat luni seara Direcţia Generală de Securitate Civilă, deoarece acest procedeu ar putea distruge clădirea care este cuprinsă de un incendiu violent, informează AFP.

“Aruncarea de apă pe acest tip de clădire ar putea duce la prăbuşirea întregii structuri”, a scris pe Twitter Securitatea Civilă, în timp ce flăcările mistuie catedrala de aproximativ două ore, timp în care turnul în formă de săgeată şi acoperişul deja s-au prăbuşit.

 


Foto: (c) Francois Mori / AP


“Este atât de îngrozitor să asistăm la acest gigantic incendiu la Notre-Dame din Paris. Poate ar fi necesar să se folosească avioane care să arunce apă pentru a-l stinge. Trebuie acţionat repede”, a scris pe Twitter preşedintele american Donald Trump.

Este un “incendiu dificil”, au declarat pompierii pentru AFP. Aproximativ 400 dintre ei sunt mobilizaţi în jurul clădirii, potrivit unui mesaj postat pe Twitter de Ministerul de Interne.

Focul, care se extinde extrem de repede, a cuprins vârful catedralei, au indicat pompierii, potrivit cărora incendiul pare să fi izbucnit de la schele instalate pe acoperişul clădirii.

Edificiul a fost construit între secolele al XII-lea şi al XIV-lea.

Incendiul a declanşat un val de emoţie la nivel internaţional, iar preşedintele francez Emmanuel Macron a anulat un discurs televizat, care era foarte aşteptat din cauza crizei “vestelor galbene” care afectează ţara timp de mai multe luni, pentru a se deplasa la faţa locului.

 

UPDATE ORA 22.49 Incendiu la Notre-Dame/ Custodele Coroanei, Margareta, solidară cu preşedintele Macron

 

UPDATE ORA 22.44 Incendiu la Notre-Dame: Pompierii susţin că următoarele 90 de minute sunt cruciale pentru a se salva ce se mai poate salva

 

Foto: (c) Michel Euler / AP


Un purtător de cuvânt al pompierilor parizieni a precizat, conform Reuters, că următoarele 90 de minute sunt cruciale în lupta cu incendiul care a devastat, începând de luni dupa-amiaza, catedrala Notre-Dame din Paris, unul dintre cele mai puternice simboluri ale Franţei.

 

Incendiul puternic izbucnit la Notre-Dame din Paris ameninţă să mistuie în întregime faimoasa catedrală, după ce acoperişul deja s-a prăbuşit. Un purtător de cuvânt al bisericii a spus că întreaga catedrală ardea după ce turnul s-a prăbuşit.

 

UPDATE ORA 22.31 Poliţia tratează incendiul de la Notre Dame ca pe un accident, dar Parchetul din Paris a lansat o anchetă

 

Foto: (c) Yoan Valat / EPA


Poliţia tratează ca pe un accident incendiul care este pe cale să mistuie în întregime catedrala Notre Dame, potrivit postului de televiziune France 2, dar Parchetul din Paris a anunţat că a lansat o anchetă, transmite Reuters.

“Totul se prăbuşeşte”, a spus un ofiţer de poliţie aflat la faţa locului, în timp ce catedrala a continuă să ardă.

Catedrala, care datează din secolul al XII-lea, este un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO care atrăgea milioane de turişti în fiecare an.

 

UPDATE ORA 22.29 Episcopul Huşilor, despre incendiul de la Notre-Dame: Orice naţiune are un simbol; când arde simbolul, totul se ruinează

 

UPDATE ORA 22.28 Incendiu la Notre-Dame: UNESCO alături de Franţa pentru salvarea şi reabilitarea acestui patrimoniu inestimabil

 

UPDATE ORA 22.19 Incendiu la Notre Dame: Catedrala riscă să fie mistuită în întregime de foc

 

Foto: (c) Thibault Camus / AP


Incendiul masiv izbucnit la Notre Dame din Paris ameninţă să mistuie în întregime faimoasa catedrală, după ce acoperişul deja s-a prăbuşit. Un purtător de cuvânt al bisericii a spus că întreaga catedrală ardea după ce turnul s-a prăbuşit, relatează Press Association citând presa franceză.

Serviciile de urgenţă încearcă să salveze lucrările de artă preţioase stocate în catedrală

Sute de oameni aflaţi pe podurile din jurul Notre Dame priveau şocaţi cum flăcările înghit faimoasa catedrală. Fotografii şi videoclipuri de pe social media arată acoperişul clădirii gotice vechi de 850 de ani acoperit de flăcări, eliberând un nor de fum deasupra oraşului.

Oficialii spun că focul poate fi legat de lucrările de renovare la această atracţie turistică, una dintre cele mai renumite din lume.

 

UPDATE ORA 22.13 Incendiu la Notre-Dame/ Preşedintele Iohannis: România este alături de Franţa

 

UPDATE ORA 22.12 Franţa, în stare de şoc – Catedrala Notre-Dame din Paris, devastată de un incendiu ”teribil”

 

UPDATE ORA 22.04 Incendiu la Notre-Dame: Primarul Londrei, alături de Paris în acest moment de ‘tristeţe’

 

UPDATE ORA 22.00 Incendiu la Notre-Dame/ Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk: “Suntem toţi alături de Paris astăzi”

 

UPDATE ORA 21.53 Incendiu la Notre-Dame: Întregul acoperiş al catedralei s-a prăbuşit  

 

Foto: (c)  Thibault Camus / AP


Întregul acoperiş al Catedralei Notre-Dame din Paris s-a prăbuşit, ars de flăcările care au cuprins luni seara clădirea veche de secole, transmite Reuters.

“Practic, întregul acoperiş a dispărut. Nu văd nici o speranţă pentru clădire”, a spus Jacek Poltorak, martor ocular, care privea focul de la balconul de la etajul cinci al unei clădiri aflate în apropiere de faţada sudică a catedralei, unul dintre cele mai vizitate obiective din Franţa.

Pompierii se luptă să stingă incendiul. Un nor imens de fum s-a înălţat deasupra oraşului, iar cenuşa a căzut pe o suprafaţă mare. Parisienii au urmărit neputincioşi, mulţi dintre ei rămaşi fără cuvinte din cauza şocului.

 

Foto: (c)  Thibault Camus / AP


UPDATE ORA 21.50 Preşedintele Macron se duce la Catedrala Notre-Dame cuprinsă de un incendiu

 

UPDATE ORA 21.44 Incendiu la Notre Dame/Angela Merkel: Notre Dame este un simbol al Franţei şi al culturii noastre europene

 

UPDATE ORA 21.27 Incendiu la Notre-Dame: Turla în formă de săgeată ‘tocmai s-a prăbuşit’ (primarul adjunct al Parisului) 

 

Foto: (c)  Benoit Tessier / REUTERS


Turla octogonală în formă de săgeată a Catedralei Notre-Dame din Paris, cuprinsă de un incendiu uriaş, “tocmai s-a prăbuşit”, a anunţat luni Emmanuel Gregoire, adjunctul primarului capitalei franceze Anne Hidalgo, care a deplâns “pagube colosale”, informează France Presse.

“De acum înainte, a fost lansată o misiune specială pentru a încerca să se salveze toate operele de artă care pot fi”. “Prioritatea a fost acordată securizării zonei înconjurătoare pentru protejarea turiştilor (…) de riscul de colaps”, a adăugat el la un canal de ştiri non-stop, BFMTV.

 

Foto: (c) Lori Hinant / AP Photo


UPDATE ORA 21.14 Incendiu la Notre-Dame din Paris: Macron anulează un discurs programat către naţiune

 

Preşedintele francez Emmanuel Macron şi-a anulat luni discursul programat către naţiune din cauza “incendiului teribil” izbucnit la Catedrala Notre-Dame din Paris, a anunţat un oficial de la biroul preşedintelui la Palatul Elysee, informează Reuters.

Anunţul a fost făcut în timp ce focul s-a extins spre vârful gigant al catedralei şi mulţimi de oameni s-au adunat în pieţele din apropiere.

Printre altele, preşedintele Statelor Unite Donald Trump şi-a exprimat luni groaza în legătură cu incendiul care a cuprins catedrala istorică Notre-Dame din Paris, adaugă Reuters.

“Este îngrozitor să vezi incendiul uriaş de la Catedrala Notre-Dame din Paris. Poate ca ar putea fi folosite cisterne zburătoare care să-l stingă. Trebuie acţionat rapid!”, a scris Trump pe Twitter.

 

ORA 20.50  Celebra catedralã Notre-Dame din Paris, cuprinsã de flãcãri

 

Catedrala Notre-Dame din centrul Parisului a fost cuprinsă luni de flăcări, într-un incendiu puternic care a distrus celebrul monument parizian, unul dintre cele mai vizitate obiective turistice ale Franţei, potrivit Reuters.

Flăcările au năvălit prin acoperişul catedralei vechi de mai multe secole şi au cuprins rapid turla, care s-a prăbuşit.

Un nor imens de fum s-a împrăştiat deasupra oraşului, iar cenuşa s-a răspândit pe o suprafaţă întinsă.

Pompierii au evacuat zona din jurul catedralei, aflate în centrul capitalei franceze.

 

Foto: (c) IAN LANGSDON / EPA


Preşedintele Emmanuel Macron a anulat un discurs adresat naţiunii, prevăzut să fie ţinut luni seară. Un reprezentant al preşedinţiei a precizat că Macron urmează să se deplaseze la locul incendiului.

Deocamdată nu este cunoscută cauza incendiului. Televiziunea France 2 a precizat că poliţia pariziană consideră incendiul drept un accident.

Foto: (c) IAN LANGSDON / EPA


Catedrala, care datează din secolul XII şi este unul dintre “personajele principale” ale romanului clasic “Cocoşatul de la Notre-Dame”, scris de Victor Hugo, atrage anual milioane de turişti.

 

Foto: (c) IAN LANGSDON / EPA


“Un groaznic incendiu a cuprins catedrala Notre-Dame din Paris”, a scris pe Twitter primarul Anne Hidalgo.

 

Foto: (c) IAN LANGSDON / EPA


Catedrala Notre-Dame se află în curs de renovare, pe anumite părţi ale sale fiind ridicate schele. De asemenea, cele 16 statui din bronz de pe fleşa (acoperişul) catedralei au fost demontate încă de săptămâna trecută pentru a fi restaurate.AGERPRES/(AS – editori: Alic Mîrza, Codruţ Bălu, Sorin Calciu, Simona Tatu, Mariana Ionescu, Gabriela Ionescu, redactor video: Marilena Stănescu, grafician: Andrei Cârlan, editori online: Anda Badea, Daniela Juncu)

 

* LIVE UPDATE-ul este realizat în baza ştirilor AGERPRES, orele indicate reprezentând momentul difuzării ştirilor pe fluxul agenţiei.

comments

comments