full screen background image

Viorica Dăncilă, la inaugurarea Forumului Economic și Comercial organizat în marja Summit-ului Șefilor de Guvern ai formatului cooperării 16+1

Prim-ministrul României, Viorica Dăncilă, a participat astăzi, 12 aprilie 2019, la inaugurarea Forumului Economic și Comercial, care se desfășoară la Dubrovnik, în marja Summit-ului Șefilor de Guvern ai formatului cooperării 16+1 / Europa Centrală și de Est – R. P. Chineză.

Au participat la Forum, alături de prim-ministrul Viorica Dăncilă, viceprim-ministrul Viorel Ștefan, coordonatorul Comitetului interministerial pentru proiectele de cooperare economică cu R.P. Chineză și ministrul pentru mediul de afaceri, comerț și antreprenoriat, Ștefan-Radu Oprea.

Forumul Economic și Comercial din acest an a reunit peste 900 de reprezentanți din statele participante la formatul de cooperare 16+1. Din România au fost prezenți operatori economici din domeniile energie, IT&C, petrol, turism, educație, precum și reprezentanți ai autorităților publice locale și ai unor organizații non-guvernamentale cu profil economic. Prezența acestora la Forum este parte a efortului mai amplu de a stimula implicarea firmelor românești în cooperarea în cadrul formatului 16+1, având în vedere oportunitățile oferite de acest mecanism ce vizează dezvoltarea conectivității dintre Asia și Europa.

Participanții la Forum au avut oportunitatea de a-și prezenta oferta de produse cu servicii și de a discuta cu partenerii actuali și potențiali. Au fost prezenți atât producători și furnizori, cât și achizitori, dezvoltatori de produse și investitori.

Forumul de Afaceri a avut ca obiective promovarea interacțiunii directe, precum și consolidarea relațiilor între parteneri, furnizori, consumatori și investitori, identificarea de noi oportunități de afaceri cu produse și servicii, schimbul de informații privind evoluțiile economice și comerciale recente.

Totodată, în cadrul Forumului a fost inaugurat și site-ul web al Mecanismului de Coordonare a Întreprinderilor Mici și Mijlocii în formatul de cooperare 16+1, administrat de Croația.

Șefii delegației au vizitat apoi Expoziția privind cooperarea în domeniul educației între statele din Europa Centrală și de Est și R. P. Chineză, și au asistat la dezvelirea Plăcii memoriale a Centrului de Parteneriat Global. De asemenea, aceștia s-au întâlnit cu oamenii de afaceri participanți la reuniunile B2B (business-to-business) din cadrul Forumului.

În marja Summit-ului 16+1 a fost adoptată, de asemenea, Inițiativa de cooperare pentru susținerea dezvoltării întreprinderilor mici și mijlocii în cadrul Acordului de Asociere Interbancară China – Europa Centrală și de Est.

Astfel, România susține cooperarea economică, socială și teritorială între țările participante, promovând proiecte la care să se participe în formatul de cooperare 16+1, de natură să întărească cooperarea regională cu Republica Populară Chineză.

comments

comments