full screen background image

“Joburi în Europa”, la Radio VIVA FM

Libera circulație a lucrătorilor este una dintre libertățile fundamentale ale cetățenilor Uniunii Europene și unul dintre pilonii pieței interne, consacrat prin Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene.

EURES este o reţea de cooperare constituită din serviciile publice de ocupare a forţei de muncă şi alți membri şi parteneri – sindicate, patronate, firme private de plasare, instituții de învățământ – reţea coordonată de Comisia Europeană.

Obiectivul reţelei este de a facilita libera circulaţie a lucrătorilor în cadrul Spaţiului Economic European, cele 28 de state membre ale Uniunii Europene plus Norvegia, Liechtenstein şi Islanda, precum şi în Elveţia.

Dacă vrei să afli ce oferte sunt disponibile în vestul continentului, ascultă marți și vineri, la ora 10,40, “Joburi în Europa”, în întreaga rețea VIVA FM, cu Alina Andronic.

Dacă sunteți în căutarea unui loc de muncă și alegeți UNGARIA, trebuie să știți că aveți la dispoziție posturi pentru operator mașini de prelucrare în industria alimentară, montator structuri pentru construcții, dulgher și sudor. Salariile pot ajunge la 600 mii forinți pe lună, adică echivalentul a 1.860 euro.

În NORVEGIA sunt căutați instalatori, pentru care se solicită cunoașterea limbii engleze și care pot aduna câștiguri de 23 euro brut pe oră. În aceeași țară, tinichigiii și vopsitorii auto pot realiza venituri orare de 24 euro brut.

BELGIA propune posturi de dezvoltator JAVA și inginer de sistem IT, la categoria venituri precizându-se pachet salarial atractiv. Aceleași caracteristici le întâlnim pentru consultant de afaceri și consultant tehnic.

Românii care doresc să muncească în SPANIA au varianta muncitorului agricol, la cules și ambalat fructe, venitul maxim fiind de 6,25 euro brut pe oră.

Mai în nordul continentului, în OLANDA, sunt disponibile posturi de procesori de flori și plante în sere, la un venit de 9,80 euro brut pe oră.

În apropiere, în DANEMARCA, sunt căutați lucrători în ferme, salariul lunar variind între 1.500 și 3.000 euro, în funcție de calificare.

Evident, GERMANIA oferă posibilități variate de joburi, printre care cusător, grădinar, șofer de camion și de autobuz, inspector tehnic de tren și mecanic mașini industriale, în general cu pachete salariale atractive.

Amănunte despre toate aceste oferte – și altele – puteți primi la sediile EURES din cadrul Agențiilor pentru Ocuparea Forței de Muncă din județele Iași, Suceava, Botoșani și Neamț.

comments

comments