full screen background image

Valabilitatea cardurilor naționale de sănătate a fost prelungită de la 5 la 7 ani

Din cele 420.000 de carduri naţionale de asigurări de sănătate tipărite pentru persoanele asigurate din județul Suceava, până la sfârșitul primului trimestru din 2019, au fost returnate de operatorul de servicii poștale 24.077, care nu au putut fi înmânate beneficiarilor, a anunţat Preşedintele Director General al Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Suceava, dr. Claudiu Cobuz.

Din acestea, Casa de Asigurări Suceava a distribuit 15.225 de carduri persoanelor care le-au solicitat.

În primul trimestru al anului au fost eliberate 970 de adeverințe de înlocuire a cardului, pentru asigurații care au pierdut sau deteriorat cardul și 810 adeverințe pentru cei care refuză cardul din motive religioase sau de conştiinţă.

De asemenea, CAS Suceava a eliberat 3.087 de adeverințe care atestă calitatea de asigurat pentru cei care nu au primit cardul național.

Dr. Claudiu Cobuz reaminteşte că valabilitatea cardurilor naționale de sănătate a fost prelungită de la 5 la 7 ani.

Acest lucru înseamnă că asigurații pot folosi la toți furnizorii de servicii medicale aflați în relații contractuale cu o casă de asigurări de sănătate cardurile de sănătate încă doi ani după data înscrisă pe suprafața documentului, iar furnizorilor respectivi le vor fi decontate serviciile astfel prestate către asigurați.

De exemplu, toate cardurile care au înscrisă data de expirare 31.01.2019 vor fi valabile până la 31.01.2021. Aceasta înseamnă că deținătorul de card nu are nevoie de adeverință sau de alte modalități de a dovedi calitatea de asigurat al sistemului asigurărilor sociale de sănătate.

Totodată, se areminteşte că acest document este personal şi netransmisibil, unul din rolurile cardului naţional de sănătate fiind de a certifica că serviciile medicale decontabile din Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate au fost efectiv acordate asiguratului respectiv.

Persoanele asigurate care au pierdut sau deteriorat cardul naţional de asigurări de sănătate pot face dovada calităţii de asigurat, cu o adeverinţă emisa de CAS Suceava, cu valabilitate de 60 de zile, pana la primirea cardului duplicat.

Eliberarea cardului duplicat, in caz de pierdere / furt / deteriorare / modificarea datelor personale (nume) , se face in baza copiei dupa actul de identitate si a cererii tip (care poate fi vizualizata si pe site-ul CAS Suceava www.cassv.ro, sectiunea Informatii pentru asigurati – Formulare asigurati). Contravaloarea producerii si distribuirii cardului duplicat, in cuantum de 15,26 lei (inclusiv TVA), este suportata de asigurati si se poate achita in contul CAS Suceava sau la casieria institutiei.

Persoanele asigurate care refuză în mod expres, din motive religioase sau de conştiinţă cardul national de asigurari de sanatate pot face dovada calitatii de asigurat cu o adeverinta eliberata de CAS Suceava, cu o valabilitate de 3 luni.

Documentele necesare obtinerii acestei adeverinte sunt: copie dupa actul de identitate si cerere tip (care poate fi vizualizata si pe site-ul CAS Suceava www.cassv.ro, sectiunea Informatii pentru asigurati – Formulare asigurati). Cardul national al persoanei asigurate care solicita o astfel de adeverinta trebuie sa fie depus la CAS Suceava.

comments

comments