full screen background image

Educaţie muzeală, la Muzeul Bucovinei: Podoabe şi veşminte în Moldova medievală

Muzeul Bucovinei propune celor interesaţi o nouă temă din oferta de educaţie muzeală pentru anul 2019, „Podoabe şi veşminte în Moldova medievală”.

Astfel, cu ajutorul prezentărilor multimedia, a materialelor de informare şi a specialiştilor muzeului, participanţii vor descoperi piese vestimentare şi podoabe, specifice perioadei medievale: rochie, cămaşă, marame, bonete, pantofi, brâie, anterie colorate, dar şi ace de păr şi de voal, inele şi cercei, reprezentând importante izvoare istorice care au stat la baza studiilor despre evoluția vestimentației în Moldova.

Piesele vestimentare şi podoabele au fost descoperite de-a lungul timpului, în urma cercetărilor arheologice sistematice, în morminte de la bisericile Sf. Ioan Botezătorul din Siret, Biserica Mirăuți din Suceava, Mănăstirea Probota, Biserica „Sfântul Nicolae“ Bălineşti şi se încadrează în doua mari categorii: veşminte, dar şi obiecte ce ţin de ritualul funerar.

Veşmintele şi podoabele prezentate sunt încadrate cronologic în perioada secolelor XV-XVII.

“Participanții la proiectul de educaţie muzeală vor descoperi piesele vestimentare, care fac parte din colecția de textile arheologice a Muzeului Bucovinei, modul în care au fost lucrate şi materialele prețioase folosite la realizarea lor, precum: brocard, mătase, mătase decorată cu fir de argint aurit, dantelă din fir de argint aurit, catifea de mătase broșata cu aur, dar şi tehnicile de coasere şi brodare specifice perioadei medievale.

De asemenea, vor fi prezentate imagini cu podoabele medievale, din colecţia de numismatică a Muzeului Bucovinei, cu explicaţii despre materialele utilizate la realizarea lor: aur, argint, cu pietre semipreţioase şi metodele de realizare, specifice perioadei medievale – turnare „à cire perdue“, cizelare, gravare, trefilare, granulaţie, ciocănire, sudare, aurire, filigran, decupare”, a transmis Iuliana Roşca, Şef birou Educaţie, Marketing şi Comunicare la Muzeul Bucovinei.

Informaţii suplimentare şi programări (în grupuri) la telefon 0230/216439, interior 116, Muzeul Bucovinei.

comments

comments
Notă de informare privind protecţia datelor personale

Acceseaza