full screen background image

Activități prilejuite de Ziua Jandarmeriei Române (foto)

Jandarmeria Română a sărbătorit, la 3 aprilie, 169 de ani de când domnitorul moldovean Grigore Alexandru Ghica a semnat Legiuirea pentru reforma Corpului Slujitorilor în Jandarmi, document care prevedea faptul că Jandarmeria „este o putere înființată pentru a priveghea siguranța publică, ținerea bunei rânduieli și aducerea la împlinire a legilor”, executarea zilnică a unui serviciu ordinar, pe baza regulamentelor sale și a unui serviciu extraordinar la solicitarea autorităților.

Școala Militară de Subofițeri de Jandarmi „Petru Rareș” Fălticeni și Inspectoratul de Jandarmi Județean Suceava au organizat cu acest prilej, la Muzeul de Istorie din Suceava, un simpozion privind istoricul instituției și o expoziție în cadrul căreia au fost prezentate obiecte descoperite în județul Suceava, în locurile în care s-au desfășurat luptele din cele două războaie mondiale.

După prezentarea de către Mirela-Elena Adomnicăi, prefect al județului Suceava, a mesajului Ministrului Afacerilor Interne adresat jandarmilor cu ocazia zilei Jandarmeriei Române, s-a desfășurat ceremonialul militar de înaintare în gradul următor, înainte de termen, a ofițerilor și subofițerilor care s-au remarcat prin modul de îndeplinire a misiunilor și atribuțiilor de serviciu și care au îndeplinit condițiile legale.

Prin ordin al Ministrului Afacerilor Interne, 2 ofițeri au fost înaintați în gradul următor înaintea expirării stagiului minim în grad, de la gradul de locotenent la gradul de căpitan, iar prin ordinele comandantului Școlii Militare de Subofițeri de Jandarmi „Petru Rareș” Fălticeni și inspectorului șef al Inspectoratului de Jandarmi Județean Suceava, 3 subofițeri au fost înaintați în gradul următor înaintea expirării stagiului minim în grad, de la gradul de plutonier major la gradul de plutonier adjutant.

Activitatea s-a finalizat cu o expunere despre istoria Jandarmeriei Române susținută de către colonel dr. Ilie Nuțu și, în continuare, cu intonarea Imnului Național de către corul „Glasul Bucovinei”, alcătuit din elevi ai Școlii Militare de Subofițeri de Jandarmi „Petru Rareș” Fălticeni și coordonat de preotul militar Iconom Stravofor Simion Cătălin.

În conformitate cu legislația specifică, avansări înainte de termen pot avea loc cu ocazia Zilei Jandarmeriei Române (3 aprilie) sau a Zilei Naționale a României. De asemenea, în fiecare an, la data de 1 august, se înaintează în gradul următor militarii jandarmi care îndeplinesc stagiul minim în grad în cursul anului respectiv.

comments

comments