full screen background image

Liceeni din Rădăuţi, instruiţi pentru a nu deveni victime ale traficului de persoane

În ziua de 2 aprilie, s-a desfășurat, la Biblioteca Municipală Rădăuți, activitatea intitulată “Distruge zidul indiferenței!”, care a reunit elevi ai celor trei licee municipale din localitate.

Manifestarea a fost coordonată de Centrul Regional Împotriva Traficului de Persoane, prin reprezentanții săi, comisarul Laura Stadler si psihologul Mihai Moisoiu.

La acțiunea de informare și prevenire au participat 200 de elevi cu vârste cuprinse între 14 și 19 ani, însoțiți de cadrele didactice din echipa de implementare: prof. Puiu Loredana, prof. Perța Mara, prof. Ciotău Daniela, prof. Donisan Anca, psiholog Ardeleanu Mărioara, prof. Popescu Angela, prof. Juravle Raluca, prof. Miriam Leon, prof. Bândiul Ionela Mihaela.

Scopul proiectului a fost creșterea nivelului de conștientizare a populației în ceea ce privește amploarea traficului de persoane, în toate formele sale.

Proiectul a fost etapizat prin acțiuni desfășurate atât la Colegiul Tehnic Rădăuți (prin work-shop-uri desfășurate în cadrul Consiliului Elevilor, cu tematică specifică: „Nu ești de vânzare, alege spre binele tău!”), cât și la Colegiul Național „Eudoxiu Hurmuzachi” (prin activitățile desfășurate în cadrul nonformal: expoziție de afișe și desene: „Nu crede în vise false!” sau prin consiliere și orientare: „ Cunoscând, mă protejez!”).

Elevii au fost învățați cum să nu devină victime ale traficului de persoane prin discuții, pliante, filme educative, mărturisiri. Aceștia au primit răspunsuri punctuale la temerile exprimate, ce au vizat: locurile de muncă tentante din străinătate, recrutori cu profil fals pe rețelele de socializare, exploatarea sexuală a femeilor, date despre actele personale și coordonatele misiunilor diplomatice etc.

Dorința elevilor de a se informa despre situațiile în care pot deveni victime se va concretiza prin acțiuni desfășurate în cedrul oreleor de Consiliere și Orientare și în activitățile din „Săptămâna Altfel”. Elevii au fost preveniți de riscurile la care se supun prin postarea publică a propriilor imagini, mai ales că 45 % dintre victime sunt recrutate de către prieteni și cunoștințe, conform analizelor și studiilor realizate în domeniu, de către ANITP.

Colaborarea cu Agenția Națională împotriva Traficului de Persoane va duce la responsabilizare socială, prin dezvoltarea unui sistem unitar, coerent și comprehensiv de prevenire, semnalare și intervenție în cazurile de abuz, trafic de minori, exploatare sexuală în scop financiar, exploatare prin muncă, migrație ilegală etc.

comments

comments